Zapisano od velikih mudraca Indije – 9 uputstava za upotrebu ljudskog života

Ova pravila, odnosno uputstva za upotrebu ljudskog života su izvučena i prilagođena iz drevnog teksta prevedenog sa Sanskrita. Iako su stara preko hiljadu godina, pravila su relevantna i univerzalna; vredela su u prošlosti, vrede danas, vredeće zauvek.

the-9-rules-for-being-human-handed-down-from-an-ancient-sanskrit-1


1. Uz život, na poklon dobijaš i telo.

Sviđalo se to tebi ili ne, telo će te služiti i pripadati tebi doživotno, pa ga prihvati kakvo god da jeste. Važno je ono u tebi, unutra, a ne ono što se vidi.

2. Dobijaćeš i lekcije.

Život je stalno iskustvo učenja u kojem svaki novi dan nosi priliku da naučiš nešto više. Ove lekcije, namenjene lično tebi, su ključ za otkrivanje i ispunjenje smisla i značaja tvog života.

3. Ne postoje greške – samo lekcije.

Tvoj razvoj u pravcu mudrosti je proces eksperimentisanja, proba i grešaka, pa je neminovno da stvari uvek ne idu po planu, ili da ishod ne bude baš takav kakav ti želiš. SAMILOST je lek za surove odluke, naše i tuđe. Oproštaj nije samo božanski, već takođe predstavlja i čin brisanja osećajnog duga. Etičko ponašanje, uz očuvanje ličnog integriteta i s humorom – naročito sposobnošću da se nasmeješ samom sebi i raznim životnim događajima, su osnova stava da su “greške” jednostavno lekcije koje moramo naučiti.

4. Lekcije se uče dok se ne nauče.

Lekcija će se ponavljati dok se ne nauči. Ono što se prikazuje kao problem ili izazov, iritacija i frustracija predstavlja ponavljanu lekciju – i ponavljaće se tako dugo dok je ne shvatiš kao takvu i naučiš iz nje. Tvoja svest i mogućnost da menjaš stvari su rekviziti kojima izvršavaš ovo pravilo. Takođe, suštinski je važno prihvatanje činjenice da nisi samo žrtva sudbine ili slučajnosti – moraš priznati “uzročnost” posledica; to jest, takve stvari se događaju tebi zbog toga kakav si i zbog toga što radiš. Potrebno je strpljenje – promene se ne događaju preko noći, pa im daj šansu da se dogode.

5. Učenje nikad ne prestaje.

Dokle god si živ, ima lekcija koje trebaš naučiti. Predaj se “ritmu življenja”, i nemoj se opirati njegovom toku. Posveti se procesu stalnog učenja i promene – budi dovoljno PONIZAN da uvek priznaš svoju slabost, i budi dovoljno elastičan da se možeš prilagoditi drugačijem od onoga na što si navikao, zato što će ti krutost uskratiti slobodu prihvatanja novih mogućnosti.

6. “Tamo” nije bolje nego “ovde”.

Na drugoj strani brda možda raste zelenija trava nego na tvojoj, ali ključ za beskrajnu sreću nije samo da odeš tamo. Budi zahvalan i uživaj u tome što imaš u tom mestu na kojem si se našao tokom svog putovanja. Ceni obilje onoga što je dobro u tvom životu, radije nego da stalno odmeravaš i proveravaš stvari koje te uistinu ne vode ka sreći. Život u sadašnjem trenutku ti pomaže da postigneš mir.

7. Drugi ljudi su samo tvoje vlastito ogledalo.

Voliš nešto ili mrziš na nekome ono što voliš ili mrziš na sebi i u sebi. Budi tolerantan, prihvati druge ljude takve kakvi jesu, i stremi ka jasnoći samospoznaje; stremi da potpuno shvatiš i postigneš objektivni pogled na samog sebe, svoje vlastite misli i osećaje.

Negativna iskustva su prilika da zalečiš rane koje nosiš. Podrži druge i čineći to podrži i samog sebe. Kad ne možeš podržati ostale, to je znak da se ne odnosiš pravilno prema vlastitim potrebama.

8. Što ćeš učiniti od svog života zavisi od tebe samog.

Poseduješ sva oruđa i sredstva koja su ti potrebna. Što ćeš s njima učiniti, tvoja je stvar. Preuzmi odgovornost za svoj život. Nauči pustiti one stvari koje ne možeš promeniti.

Nemoj se ljutiti zbog stvari – gorke uspomene ti zamračuju um. U svakom od nas postoji hrabrost – upotrebi je onda kad je potrebno da uradiš pravu stvar za samog sebe. Svi posedujemo jaku snagu po prirodi i avanturistički duh, iz kojih treba izvlačiti ono što je potrebno da usvojiš ono što sledi.

9. Odgovori na sva tvoja pitanja su u tebi samom.

Veruj svojim instinktima i svom unutrašnjem osećaju, pa makar ih čuo u sebi tek kao jedva čujni glas ili mali blesak inspiracije, ili impuls svesti. Slušaj svoje osećaje kao i zvukove. Gledaj, slušaj i imaj poverenja. Izvlači korist za sebe iz svoje prirodne inspiracije.


Preuzeto sa sajta Atma.hr

Originalni izvor: Inspireactachieve.com

Prilagodila ekavici Rea Mnc

Posted on 4. jula 2019., in Biblioteka, Filozofski kutak. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: