„Ne daj bože“ da dođe do rata: u ovih 10 država ste bezbedni

U globalnom sukobu, neki delovi sveta su puno sigurniji od drugih…

Prošle su decenije od Drugog svetskog rata, a jasno je da su takvi sukobi odneli milione žrtvi i bacili na kolena svetsku ekonomiju. Politički i vojni analitičari upozoravaju da se pitanje izbijanja Trećeg svetskog rata ne svodi na to „hoće li ga biti“, već „kad će biti?“, što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika širom sveta.

14741755215cfe00e1bb050735565728_689x460

Međutim, ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu da će u svetu ipak postojati „oaze mira“. Ovo su top deset zemalja za koje se veruje da će biti najsigurnije u scenariju izbijanja Trećeg svetskog rata:

Tradicionalno neutralna Švajcarska

S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, Švajcarska se bez sumnje dokazala kao sigurno utočište tokom krvave istorije Evrope. Sa Nemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo verojatno da bi mogle da postanu mete nuklearnih bombi, Švajcarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje ju okružuju. Švajcarci bi se lako mogli popeti u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kaži stručnjaci.

Dovoljno izolovane da ih ne diraju

Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan – sve četiri države su u toj kategoriji, ne zbog mogućnosti snažne obrane, već zbog svoje izolacije i pomanjkanja ikakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača. Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9.000 i 6.000 aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu ni sa jednom zemljom. Na Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode, plodno tlo, koje im omogućava da se za osnovne potrebe snađu bez drugih.

Čile uživa prirodnu zaštitu

Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja od svih drugih zemalja Latinske Amerike, Čile je takođe zaštićen gotovo neprobojnom barijerom – Andama na svom zapadu i okeanom na svom istoku. Osim toga, južna polulopta Zemlje ima kvalitetniji vazduh (manje gradova, populacije, industrije i vazdušne mase između severa i juga najčešće ostaju odvojene) i puno manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut

Verojatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Evropi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i blizine sa drugim velikim državama Evrope. No, Danska ima jedan ključan adut u svom rukavu – a to je Greenland. On je udaljen i izolovan, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danska samoupravna teritorija, za pretpostaviti je da bi puno Danaca sklonište potražilo tamo.

Maltu je lako ignorisati

To šumovito ostrvo Mediterana kroz istoriju uspešno odoleva brojnim pokušajima osvajanja. Svaki potencijalni napadač dobro je razmislio pre tako skupe i na kraju bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala „upropašćavanja cele nuklearne rakete“, pa su velike verovatnoće da bi zaraćene sile uglavnom ignorisale Maltu.

Irska ne ratuje

Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije je činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama sa ijednom silom koja bi mogla sudelovati u Trećem svetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu istoriju vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da interveniše u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

Fidži je predaleko od svega

Fidži nalazi se u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izolovan, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

Pogledajte video:

 

Izvor: b92.net

Posted on 19. juna 2019., in Pomoć onima koji uče, Poučno, Putopisi, Svet oko nas. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: