Dekodiran misteriozni Vojničev rukopis

Neki kažu da je u pitanju srednjovekovni medicinski priručnik napisan skraćenim latinskim jezikom i namenjen dobrostojećim ženama. Drugi kažu da ga je napisao italijanski lekar na hebrejskom i da očigledno pokazuje Jevrejke kako se kupaju. Postoje i oni koji tvrde da je ovaj misteriozni tekst, čija se starost procenjuje na 15. vek, napisan starim turskim, u poetičnom stilu, ili da ima korene u starom korniškom, astečkom ili manču jeziku.

Vojničev rukopis

Kad je reč o Vojničevom rukopisu, koji se čuva u biblioteci Univerziteta Jejl, možda je jedina stvar oko koje se slažu svi akademici, kriptografi i entuzijasti – dubina njegovih misterija. Prekrasno ilustrovani tekst kao da je napisan u šiframa koje predstavljaju pravi jezik. Ali šta on znači?

Britanski akademik Džerard Češir sada tvrdi da je ovaj rukopis vrsta terapeutskog priručnika kojeg su sastavile opatice za Mariju od Kastilje, kraljicu Aragona, na izgubljenom jeziku poznatom kao proto-romanski. Češir, istraživač Univerziteta Bristol, smatra da je rukopis sažet pregled informacija o biljnim lekovima, terapeutskim kupkama i astrologiji sa fokusom na žensko fizičko i mentalno zdravlje, reprodukciju i roditeljstvo.

On smatra da tekst nije napisan u šiframa, već da je takav jezik i način pisanja bio uobičajen u vreme kad je nastao. Češir tvrdi da je ovaj dokument jedini preživeli tekst napisan na proto-romanskom. Iako neki veruju da je Vojničev rukopis podvala, metodom radioaktivnog ugljenika pokazano je da velum – vrste pergamenta – potiče iz ranog 15. veka. Nazvan je po Vilfridu Vojniču, poljskom prodavcu knjiga koji je rukopis kupio 1912, ali je većina istorije njegovih vlasnika nepoznata.

Iako je značanje teksta mučilo istraživače otkako je privukao njihovu pažnju početkom 20. veka, Češir tvrdi da je otkrio njegove misterije za svega dve nedelje, uz pomoć “kombinacije lateralnog razmišljanja i genijalnosti”.

– Iskusio sam niz trenutaka uvida dok sam dešifrirao kod, praćen osećajem neverice i uzbuđenja kad sam shvatio snagu postignuća, i u terminima lingvističke važnosti i otkrića o poreklu i sadržaju rukopisa – rekao je Češir.

On je istakao da je identifikacija Marije od Kastilje zahtevala dosta napora.

– Ali, već sam rešio kodeks, pa sam primenio lateralno razmišljanje i rezonovanje – dodao je Češir.

On smatra da je rukopis potekao na dvoru na ostrvu kod Iskije i da su ga sastavile dominikanske opatice kao izvor reference za dominantno ženski dvor kojeg je vodila Marija od Kastilje, žena kralja Aragona Alfonsa V. Marijina nećaka je bila Katerina od Aragona, prva žena Henrija VIII. Češir tvrdi da dokument sadrži slike kraljice Marije i njenog dvora kako pregovara o trgovini dok se kupa. Možda je upravo ona nadodala zabeleške pisane kosim slovima.

Naravno, Češirova teorija je naišla na skepticizam među stručnjacima za srednji vek. Oni kažu da “trenuci uvida” kakve je imao akademik nisu ništa novo i da nove teorije pristižu bar na svakih šest meseci.

– Češir zagovara teoriju o jeziku napravljenom od reči ispisanih na mnogo mesta i tokom mnogih perioda, ali zajedno oni ne tvore nešto ubedljivo poput funkcionalnog jezika – kaže Kejt Vils, lingvista i stručnjak za srednji vek.

Češir, međutim, brani svoju teoriju.

– Nema nikakve interpretacije, alfabet, sistem pisanja i jezik su potpuno protumačeni za druge da doslednu prevedu bilo koju reč, frazu ili rečenicu – rekao je on i pozvao druge da prošire njegov rad i prevedu rukopis u potpunosti.

Smatra se da je Vojničev rukopis verovatno nastao u severnoj Italiji tokom renesanse. Neke stranice nedostaju, pronađeno je i sačuvano njih oko 240.

Izvor: blic.rs

Posted on 15. juna 2019., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: