Културно-уметничка друштва у Градској општини Костолац

Културно-уметнички живот у овом крају почиње 1947. године формирањем КУД-а „Светлост“ у Старом Костолцу. Њиме је руководио М. Десимировић звани Бонифације. Друштво је развијало рад у драмској, фолклорној и музичкој секцији. Драмска секција остварила је вредне резултате, захваљујући раду групе ентузијаста, глумаца – аматера. Секцију која је окупљала рударе, просветне раднике и службенике, водио је Александар Борусовић. Упркос одличним резултатима, због неадекватних услова и због недостатка стручног кадра, у једном периоду, дошло је до стагнације у раду друштва.


Заслужан за обнову фолклорне секција, 1961. године, био је Милан Шегрт, тадашњи учитељ у Старом Костолцу. Секција је окупљала раднике и средњошколску омладину. Кореограф ансамбла била је Душица Шегрт. Услови за рад били су лоши, јер се тешко радило са веома оскудном опремом. Када су обезбеђена финансијска средства, ансамбл је добио комплетне народне ношње из пет република и потребне музичке инструменте. Кренуло се са концертима, прво у Старом Костолцу, онда по Србији, да би се наставило са гостовањима по свету. Још тада је било свима јасно да у Костолцу постоји велики ентузијазам суграђана, који је резултирао добрим играчима, добрим ансамблом и многобројним успесима.
КУД „Костолац“ основан је 28. јуна 1978. године, као одговор на захтев људи запослених у комбинату. Најзаслужнији за покретање овог друштва у Костолцу био је Никола Топо. Делатност фолклорне секције састоји се у очувању народне традиције кроз њену презентацију широком аудиторијуму у земљи и иностранству.
КУД „Костолац“ се може похвалити гостовањима у двадесет и три земље Европе. Наступао је и у Израелу и Бразилу. Друштво је учествовало на многим фестивалима у земљи и иностранству. Великим трудом и улагањима, друштво је изградило популарност и пренело славу града у коме је настало. Добитник је многобројних награда и признања.

Председник и уметнички руководилац друштва је Никола Топо.

Друштво тренутно окупља око 300 аматера у фолклорним секцијама: Пролеће, Врабац  и Колибри. Поред дечијих секција, активни су и: Први извођачки ансамбл, Припремни ансамбл, Народни оркестар, девојачка певачка група Гирланда и певачка група девојчица Конђица. Чланови друштава су ученици, студенти и радници комбината.

Дечији фолклорни ансамбл Пролеће основан је 1994. године и од тада окупља ученике од петог до осмог разреда основне школе. Учесник је многих фестивала, како у земљи тако и у иностранству. Ансамбл је гостовао у Македонији, Бугарској и Турској. Освајач је бројних награда. Највећи успех постигао је на Смотри дечјег фолклора у организацији Савеза аматера Србије. На Смотри је ансамбл Пролеће учествовао са десет најбољих ансамбала на територији Републике Србије.

Ансамбл Врабац активно ради од 2002. године и окупља ученике трећег и четвртог разреда Основне школе у Костолцу. Изводе четири кореографије и годишње имају 20 наступа. Гостовали су у многим градовима широм Србије и били учесници на фолклорним фестивалима у Македонији и Бугарској.

Дечји фолклорни ансамбл Колибри основан је 2003. године и окупља ученике првог и другог разреда Основне школе у Костолцу. На репертоару су им две кореографије: српске и влашке игре. Од почетка рада, ансамбл Колибри, редовно наступа као пратећи програм на већини свечаности у Костолцу.

КУД „Стари Костолац“
Фолклорна традиција у Старом Костолцу негује се још од 1947. године. Ентузијасти из села окупљали су се ради неговања народне традиције и промовисања своје културе. Постојали су периоди активнијег и периоди пасивнијег рада чланова фолкорне групе. Културно-уметничко друштво „Стари Костолац“ основано је 2012. године. За веома кратко време, чланови фолклорног удружења, савладали су велики број кореографија. Освојили су и бројна признања и награде. Великим радом и трудом, друштво је успело да се опреми и квалитетним ношњама. Друштво тренутно окупља око четрдесет чланова.

КУД „Кленовник“
Културно-уметничко друштво „Кленовник“ из Кленовника основано је 1977. године и радило је све до 2005. године. Бројало је до тада 400 чланова. После четворогодишње паузе, друштво је поново почело са радом 22. фебруара 2009. године. Тренутно окупља педесет чланова у две групе – припремни и први извођачки ансамбл. Културно-уметничко друштво наступало је на многим фестивалима и такмичењима широм Србије, а гостовало је и у Бечу.

КУД „Света Петка“
Културно-уметничко друштво у селу Петка постоји од 1956. године. Удружење је, током година, организовало јавне наступе, на којима су се фолклорци и драмски уметници – аматери, представљали својим мештанима, а и селима и градовима у околини. Друштво званично носи име „Света Петка“ од 2006. године и броји преко седамдесет чланова, распоређених у неколико група. Више пута освајали су прва места на разним такмичењима, како у Србији, тако и у иностранству.

КУД „Острово“
Први покушаји оснивања културно-уметничког друштва у Острову су забележени тридесетих година прошлог века. Друштво се окупљало и у послератним годинама (1945–1946), а након тога, све до седамдесетих година прошлог века, није постојало.
Садашње Културно–уметничко друштво „Острово“ основано је 2009. године. С обзиром да је Острово банатско село, са ове стране Дунава, Друштво је првенствено оформљено ради очувања игара, песама и обичаја Баната. Током рада, репертоар се проширио. Друштво окупља око педесет чланова разврстаних у више ансамбала. Стални је учесник на фестивалима фолклора у нашој земљи.

„АМАНЕТ“ Костолац
Секција фолклорних ветерана је постојала у оквиру КУД-а „Костолац“ од 5. септембра 2008. године, а као засебно удружење издвојили су се 23. фебруара 2016. године и од тада раде под именом „Аманет“. Друштво окупља двадесет чланова и до сада је успешно организовало три смотре ветеранских културно-уметничких друштава. Учествовали су на многобројним смотрама и фестивалима широм земље. Настављају свој рад са жељом да их игра окупи у што већем броју.

Posted on 13. juna 2019., in Iz istorije, Iz mog ugla, Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Postavi komentar