16 stvari koje sam naučila u Indiji: “Pusti da sve bude kako jeste!”

Ana Šahnazarova je 3 meseca putovala po Indiji. Vrativši se kući, oduševljena svime što je naučila tokom svog inspirativnog putovanja, podelila je ovih 16 neverovatnih zaključaka:


1. Uvek budite u sadašnjem trenutku, nigde drugde

Budite uvek tamo gde vam je lepo, ali nemojte nigde žuriti. Ako osećate da biste trebali biti na drugom mestu, krenite tamo kuda vas zove unutrašnji glas.

Ali nemojte zaboraviti, nije nužno da idete negde da biste nešto pronašli. To je vrlo suptilna činjenica. Smisao je da budete uvek prisutni.

2. Pustite (dozvolite) da sve bude kako jeste

Ne pokušavajte kontrolisati druge ljude i događaje. Ne planirajte, ne očekujte, ali priželjkujte. Opustite se.

“Naučite stati i napraviti pauzu – pauzu u kojoj se ništa ne događa.”

Nemojte uvek biti oni koji traže, dopustite da se u vašem životu sami od sebe ljudi pojavljuju, a događaji da se zbivaju. Jer, i jedno i drugo se ne pojavljuje bez razloga u vašem životu.

3. Delite slobodu

Dajte sebi slobodu biti što jeste, a drugima dopustite da budu ono što oni jesu, makar i drugačiji od vas. Zapamtite, svako ide svojim putem i ima svoje vlastite lekcije. Ako se vaši putevi ukrštaju – odlično, ali ako se raziđu – opet je dobro, jer sve što se događa nosi u sebi dobrobit za vas, za njih, za sve…

4. Ne bojte se

Nikad i ničega. Menjajte način na koji obavljate svakodnevne stvari. Ako osetite da morate nešto reći ili nešto napraviti – učinite to i ne obazirite se na formalne prepreke kao što su “ali već imam povratnu kartu”, “ali za to nemam novac” ili uobičajeno “neću uspeti”.

Izaberite slobodu od strahova.

5. Manje je više

Ne pokušavajte imati sve i odmah. Sve što je potrebno uvek ćete i dobiti, a kad nešto nedostaje, doći će vam od sestre, brata, prijatelja ili slučajnog stranca. Budite umereni u svemu.

6. Nemojte se vezivati za ljude

Inače nećete dobiti namenjeno vam iskustvo. Ionako nikad nećete ostati sami jer bilo gde da odete pronaći ćete ljude koji su “svoji”, koji će vas oduševiti, inspirisati i ispuniti. Kad se vaši putevi raziđu, koliko god trčali za osobom, nećete ostati zajedno, a od svojih, koliko god bežali, nećete moći pobeći.

7. Otpustite

S osmehom, s ljubavlju. Od svih i sve. Ali nikad to ne smatrajte opraštanjem zauvek, jer ništa nikad nije konačno. Uvek recite “hvala ti i vidimo se.”

“Ne možete izgubiti nešto što nemate i ne možete dobiti nešto što je već vaše.”

8. Uvek voda

Budite voda. Upamtite princip morskog talasa: talas dolazi i odlazi. I taj princip vredi za sve: stanja, osećaje, ljude, stvari. Ništa nije statično. Mi živimo u svetu kretanja. Zato se ne zadržavajte u jednom stanju – jer će se i ono promeniti. Ništa ne možemo zadržati, zato i ne pokušavajte to napraviti, nego budite zahvalni na tom trenutku dok on traje.

9. Slušajte svoj unutrašnji glas

Slušajte savete drugih, ali postupajte kako vam govori vaš osećaj. Da sam na svom putovanju postupala kako su mi govorili drugi ljudi, nikad ne bih otišla u Varanasi, nikad ne bih pronašla grad svojih snova i još uvek bih se bojala svega, te živela u lancima. Slušajte sebe. Uvek.

10. Imajte poverenje

U ljude, u svemir, u Boga – zovite to kako god želite. Verujte da sve što se događa u vašem životu – događa se za vaše dobro. Čak i u najtežim trenucima.

11. Posvetite nekoliko minuta dnevno sebi

Radite što god želite – meditirajte, crtajte, pišite, idite u šetnju ili samo uživajte u tišini. Čak i nekoliko minuta će vam pomoći uvideti što vam je potrebno, a što je bilo izazvano umom, drugim ljudima, iluzijama…

12. Volite sebe

Poštujte svoje želje, snove, telo. I znajte da VI MOŽETE IMATI SVE. Sve je moguće.

13. Delite

Svima i uvek. S prijateljem, s beskućnikom, s psom… i nikad ne očekujte ništa zauzvrat. Kako je govorio moj Guru: “Ji, if you only feed yourself, you’re not doing much benefit.” (Ji, ako hraniš samo sebe, ne radiš ništa previše korisno.)

14. Zaželite želju

Ali budite oprezni što želite, jer to će se i ostvariti. Budite maksimalno precizni kad formulišete želje.

15. Da bi ste mogli obući novu košulju, trebate prvo skinuti staru

Doslovno i metaforički.

16. Putujte

I najbolje – putujte sami. Jer gde god idete, svi su uvek s vama.


Ana Šahnazarova / cluber.com.ua

Prevod i obrada: Irina Tadej za Atma.hr

Prilagodila ekavici Rea Mnc

Posted on 16. aprila 2019., in Filozofski kutak. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. Divnooo, kao i sve ostalo što pročitam na ovoj stranici.

    Sviđa se 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: