Pet saveta najsrećnijeg čoveka na svetu

Koja je tajna sreće? Na ovo večno pitanje odgovor ima Metju Ričard, budistički sveštenik i najsrećniji čovek na svetu koji je 50 godina proveo na Himalajima i tamo pronašao recept za večnu sreću.

Najsrećniji čovek na svetu Metju Ričard sa 26 godina, kao mladi naučnik, otišao je na Himalaje, postao budistički sveštenik i poslednjih 50 godina proveo učeći kako biti srećan. Čak je i nauka, preciznije istraživanje Univerziteta u Viskonsinu, dokazala da je Ričard najsrećniji čovek na svetu.

Njegova je moć kontrole uma zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi nivo gama-zraka (povezanih sa svesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koja nikada ranije nije bila zabeležena u neuro-nauci.

Sreća je veština koju treba učiti, kaže Ričard koji je podelio 5 jednostavnih saveta kako biti srećan:

1. Ne brinite se
“Ne brinite se ni oko čega. Ako naiđete na neke poteškoće i probleme i ako za to postoji rešene, napravite to. Ako ne postoji rešenje, nema smisla brinuti se jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se. I razmislite koje biste druge korisne stvari mogli raditi. Nađite neki drugi put.”

2. Trenirajte srećan život
“Postoje mnogi fundamentalni ljudski kvaliteti izuzetno bitni za srećan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutrašnje slobode i unutrašnjeg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vežbanja, a vežbanje uzima vremena.”

3. Pronađite svoju strast
“Kada sam imao 20 godina, bio sam zbunjen tražeći veštinu kojom bih se mogao baviti i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati ‘što je to što je zaista, zaista važno’.
Grčki pesnik Aristofan rekao je da obrazovanje nije samo punjenje vaze, nego i paljenje plamena. I taj plamen životu daje smisao. I taj plamen nije uvek tamo gde mislite da bi mogao biti. Postoji neko područje, veština koja će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno.”

4. Želite sreću svakome
“Budite altruist i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Želeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže, maltretira, jer to nikome ne donosi sreću. To znači da želite da budu saosećajni i oslobođeni patnje, ljutnje, arogancije, narcizma. Altruizam znači želeti samo dobro ljudima.”

5. Pomažite drugima
“Kamo god odem, idem s ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače ikamo išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gde živim, na Himalajima. Kad god siđem s Himalaja, želim nekome pomoći. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena.”


Izvor: rtv7.ba

Prilagodila ekavici Rea Mnc

Posted on 27. marta 2019., in Biblioteka, Porodica, Zanimljivosti, Zdravlje, sport i lepota. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: