Danas je Međunarodni dan sreće

Ujedinjene nacije su, na predlog predstavnika Kraljevine Butan, proglasile 2011. godine da se Međunarodni dan sreće proslavlja 20. marta. Taj dan se poklapa sa prvim danom proleća na severnoj hemisferi, jer ovo godišnje doba budi u čoveku nadu, volju za životom i osećaj sreće. U Butanu, zemlji u podnožju Himalaja, koja je svojevrsna kolevka mnogih kvalitetnih duhovnih pokreta, sreća je toliko važna da je pravo na nju istaknuto u Ustavu, osnovano je i Ministarstvo sreće, a građane na popisu obavezno pitaju: „Da li ste srećni?“

kalendar sreće

„Trebalo bi da pomognemo svojoj deci da shvate da je ono što u životu žele… sreća. Ne možemo da sprečimo televiziju, ne možemo da sprečimo to što su izloženi reklamama… ali bismo mogli da im damo jaku dozu drugačije vrste iskušenja – iskušenja da budu dobri“, rekao je Liončoen Jigme J. Tinli, prvi premijer Butana.

U suštini, „potraga za srećom“ osnovni je ljudski cilj. Sve što radimo, radimo zato da bi bili srećni. Iz tog razloga potrebno je da se poveća svest o dobrobiti svetskog stanovništva, da se radi na iskorenjivanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda, bez obzira na boju kože, rasu, pol ili versku opredeljenost.

Baš zato je važno da se sve zemlje i lokalne organizacije udruže u promovisanju navedenih ciljeva i da svoje delovanje upućuju na obeležavanje Međunarodnog dana sreće.

Ovogodišnji slogan je „Srećniji zajedno“ (Happier Together).

Pogledajte obavezno i film Potraga za srećom. Ukazuje na ono što je zaista bitno u životu.

Srećan vam svima Međunarodni dan sreće!

Posted on 20. marta 2019., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: