Kako su Vuk i Sterija učili mačevanje – Prva škola sporta osnovana u Srbiji pre 180 godina

Prva nastava sporta u Srbiji započela je pre 180 godina, i to školom mačevanja. Osnovana je pri Liceju u Kragujevcu, a odobrenje za nju dao je lično knjaz Miloš Obrenović.

Škola mačevanja, ili, kako se tada zvalo, hehtovanja, osnovana je 1839. godine u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici Srbije. Školu je vodio Nikola Petrović, na inicijativu Stefana Stefanovića Tenke, ministra pravde i prosvete, te rektora Liceja Atanasija Nikolića, koji se zvanično knjazu obratio zahtevom za otvaranje te škole.

111


Škola hehtovanja bila je namenjena učenicima Gimnazije i Liceja i bila je prva sportska škola u Srbiji, te prva škola građanskog mačevanja u Srbiji koju su bili obavezni da pohađaju svi đaci.

– Atanasije Nikolić je bio upravnik Liceja u Kragujevcu, knjaz Miloš Obrenović ga je doveo 1838. godine i postavio ga za upravnika Liceja. On je predavao matematiku i druge predmete. Deca u Liceju nisu imala mogućnosti da se bavi sportom, pa su odlučili da otvore školu mačevanja. Osim učenika, tim sportom su imala obavezu da se bave i deca viđenijih građana – priča Mića Ranković, sportski radnik i kolekcionar.

Obuka dece počela je 1839. godine, kroz redovnu školsku nastavu. To je praktično bila nastava fizičkog vaspitanja. Nabavljeni su i mačevi, koje su deca koristila kao učila u školi.

Među učenicima škole mačevanja bili su poznati studenti i profesori, kao što su Vuk Stefanović Karadžić, koji je u Liceju usavršavao znanja, ili Jovan Sterija Popović, koji je predavao književnost.

Licej se nalazio u zgradi Jevremovog konaka, na mestu gde je sada spomenik Svetom Savi, na uglu sadašnjih ulica Kralja Petra I i Save Kovačevića.

– Gospodar Jevrem je bio brat Miloša Obrenovića, i u toj zgradi je bilo i načelstvo, i kafana, i pošta… Tu je smešten i Licej, jer je zgrada bila velika i spratna. Nalazila se u donjem delu varoši i sagrađena je među karavan-sarajima, gde su većinom obitavali Turci i gde su bile štale za stoku sa kojom su trgovali. Jevrem Obrenović je živeo u Šapcu, a u Kragujevac je dolazio povremeno. A u gornjem delu varoši kragujevačke, koja se krstom odvajala od gornje, živeo je i knjaz Miloš, koji je tu sagradio svoj konak, kao i Šareni konak u kome je živela njegova žena. U tom delu, ali preko reke, sagradio je i crkvu, koja se danas zove Stara crkva – kaže Mića Ranković.

Vuk bio prvi sportski reporter

Tokom obuke mačevanja u Liceju, Vuk Karadžić je zavoleo sport, pa je po odlasku u Beč postao i prvi srpski sportski reporter. On je u „Novinama serbskim“ objavio tekst o boks meču koji se zbio u Beču. To je bio praktično i prvi sportski izveštaj koji je objavljen u srpskim novinama.

Izvor: Blic.rs

Posted on 18. marta 2019., in Biblioteka, Iz istorije, Zdravlje, sport i lepota. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: