I životinje imaju prava – prva knjigu na srpskom jeziku koja se bavi pravima životinja

Izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada upravo je objavila prvu knjigu na srpskom jeziku koja se bavi pravima životinja i etologijom (naučna disciplina koja izučava ponašanje životinja u prirodnom okruženju).

i životinje

Radi se o delu „I životinje imaju prava“ koju potpisuju veoma priznati autori Boris Sirilnik (Boris Cyrulnik), psihijatar, psiholog i etolog iz Pariza, Piter Singer (Peter Singer), jedan od najpoznatijih svetskih bioetičara i osnivač Pokreta za oslobođenje životinja (profesor na univerzitetu u Melburnu i Prinstonu) i Elizabet de Fontene (Elisabeth de Fontenay), filozofkinja iz Pariza i poznata aktivistkinja za prava životinja, kažu u „Akademskoj knjizi“.

„Od objavljivanja dela Čarlsa Darvina Postanak vrsta 1859. godine, svet je prihvatio saznanje da postoji evolutivna srodnost između čoveka i životinja. Međutim, nauka u XX veku otišla je mnogo dalje. Danas imamo dokaze da životinje imaju svest, naravno, na različitim stepenima, mnoge od njih imaju svest o sebi, mogu da pamte prošlost i projiciraju budućnost.“

„Životinje osećaju bol i mogu da pate. Neke vrste razumeju znakovni jezik. One pate kao i mi. I poput nas, uživaju u blagostanju. Nekad čak i bolje od nas, znaju da se nametnu lukavstvom i inteligencijom“, navodi se u saopštenju izdavača i postavlja pitanje:

„Kako onda možemo nastaviti da ih tretiramo kao „stvari”, zadovoljavajući se samo time da osudimo zlostavljanje? Ili zbog toga treba da im dodelimo i prava, a ako treba, onda koja? I ko će se brinuti za njihovu primenu?“

Tri autora različitih senzibiliteta, iskustava i različitih oblika angažmana kroz intervjue, koje su vodili novinarka i književnica Karin Lu Matinjon i ornitolog Dejvid Rozane, ukrštaju svoje poglede i sučeljavaju znanja o problemu životinja kako bi se zakonodavac primorao da napravi ugovor, koji je hitno potreban, nama i našoj braći po animalnosti, u ime ljudskog dostojanstva.

Knjigu „I životinje imaju prava“ sa francuskog su preveli Dušan Janić i Jasna Šamić.

Izvor: blic.rs

Posted on 6. marta 2019., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: