Moć poznavanja stranih jezika

Ovaj tekst je tu kako biste se prisetili koliko su jezici važni, ne samo danas nego uvek. Ne postoji lepša stvar od razumevanja stranih jezika i stvarno je tačna ona latinska izreka: Vrediš onoliko koliko jezika govoriš. Kada poznajemo strane jezike u mogućnosti smo da na bolji način upoznamo različite tradicije, kulture i proširujemo znanje. U današnje vreme kada većina populacije provodi dosta vremena na telefonima, šteta je ne iskoristiti to vreme za učenje nečeg novog, kao što je strani jezik.

Jezik se može učiti na razne načine i nije nophodno da na učenje gledate kao na obavezu već kao na uživanje posebno zbog raznovrsnosti načina učenja. Ukoliko ste ipak tip osobe koji voli da ima isplaniran dan upišite se u školu jezika i popunite svoje vreme korisno. Možda smatrate da se ne biste uklopili u vreme održvanja časova, ali i za to možete naći alternativu – unajmite privatnog profesora koji će se prilagoditi vašem slobodnom vremenu. Budite kreativni i učite jezik kroz gledanje serije ili filma bez prevoda, čitanje knjiga na željenom jeziku, aplikaciju Duolingo, putuje negde, osmelite se da se sporazumete sa ljudima na ulici i progovorite jezik koji već dugo razumete i slušate.

Ipak sve ovo možda ne može da se meri sa efektom koji bi imao život u stranoj zemlji na vaš govor stranog jezika. Mesec dana provedenih u stranoj zemlji probudiće vaše pasivno znanje jezika i imaćete prilike da naučite i čujete nešto što ne biste u školi jezika, a to su npr. svakodnevne fraze i lokalni izrazi.

Ono što je najbitnije jeste da se ne ulenjite i ne dozvolite da zaboravite jezik. Jezik nije nešto što možete jednom naučiti i znati savršeno u svakom trenutku. To je živa stvar i podrazumeva stalno učenje. Konverzacija je najbolji način da zadržite rutinu i poboljšate znanje, pa se osmelite da oživite jezike u vama koje možda samo razmete, a plašite se da progovorite. Iskoristite sve prilike koje vam se pružaju i izaberite način koji vam najviše odgovara za učenje!

Izvor: jollymagazine.com

Posted on 24. februara 2019., in Pomoć onima koji uče, Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: