Mitološki zbornik

Do 2018. godine objavljeno je ukupno 38 brojeva časopisa Mitološki zbornik, koji izlazi u okviru Centra za mitološke studije Srbije (Rača), a čiji je priređivač Živojin Andrejić, naš poznati istoričar umetnosti. Pročitajte šta je o časopisu napisao moj poštovani saradnik, Dimitrije Janičić.

mitološki 38_naslovna

VELIKAN NAUKE IZ PRIJEPOLJA

Rača je malo mesto. Često je zovu i Rača kod Kragujevca. No, po jednom je poznatija od mnogih velikih gradova: ovde već duže od dve decenije postoji i radi Centar za mitološke studije koji izdaje godišnje jedan ili više tematskih brojeva Mitološkog zbornika. Brojevi su posvećeni jednoj temi, poznatom pojedincu, često nekom tematskom naučnom skupu. Tako je u 38 dosadašnjih brojeva ovog zbornika objavljena dragocena građa koja obuhvata mnoge oblasti kulturne i opšte istorije Srbije, pa je tako ovaj zbornik postao nezaobilazna građa za mnoge stručnjake koje interesuje istorija Srbije.
Najnoviji broj iz 2018. posmrtno je posvećen akademiku Petru Vlahoviću (1927 – 2016), poznatom profesoru Beogradskog filozofskog fakulteta, koji je na ovom fakultetu utemeljio etničku i istorijsku antropologiju. On je bio, pored ostalog, dobitnik Vukove nagrade, dugogodišnji direktor Etnografskog instituta SANU.
Zbornik sadrži 16 radova od 17 autora, a na 350 strana A-5 formata radovi su grupisani u dve grupe: Podarje (gde su grupisani tekstovi o životu i radu Petra Vlahovića) i Uzdarje (u kome su tekstovi koji se objavljuju u njegovu čast). Radove sa naučnog skupa posvećenog akademiku Petru Vlahoviću priredio je Živojin Andrejić.
Petar Vlahović je bio jedan od najistaknutijih naučnih radnika iz Prijepoljskog kraja, ističe u uvodnom tekstu Zoran Malešić. Rodio se i detinjstvo proveo u selu Slatini. Kasnije je naučno obradio 23 naseljena mesta u prijepoljskom kraju, a posebno je zaslužan za pokretanje i održavanje naučnih skupova o delu i životu Sretena Vukosavljevića. Na prvom skupu posvećenom ovom najpoznatijem Prijepoljcu, Vlahović je imao izlaganje o temi „Sreten Vukosavljević kao istraživač oblasti Stare Raške“.
Borisav T. Čeliković je u svome radu obradio kako je Petar Vlahović odigrao nezaobilaznu ulogu u pokretanju edicije koja je prerasla u posebnu biblioteku „Koreni“, a koja, inače, izlazi kao izdanje „Službenog glasnika“ iz Beograda i u kojoj se objavljuju studije o naseljavanju i poreklu stanovništva u Srbiji.
Detinjstvo i rana mladost Petra Vlahovića obrađeni su u radu Ljubiše N. Vukovića. Vlahović je rođen 1927. godine u brojnoj porodici Šaka i Simane (rođene Minić) u selu Slatini. Jedno kratko vreme posle Drugog svetskog rata bio je i učitelj u svom selu. Njegov doprinos razvoju etnološke naučne misli kod nas je veoma bogat pošto je iza sebe ostavio brojne knjige, naučne radove, prikaze, studije, recenzije i elaborate.
Od ostalih radova, njemu u čast, posredno se bave Vlahovićevim doprinosi radovi Radmila D. Petrovića, Milorada P. Radusinovića i Đorđa S. Petkovića. Svoje priloge u ovom broju dali su i akademik Zlata D. Bojović, Ljubiša B. Vasiljević, Nebojša D. Đokić i Slađana Mitrović, Živojin R. Andrejić, zatim Salih M. Selimović, Radomir Petrović, Branko I. Nadoveza, Marija V. Živković, Tanja N. Andrijić i Vlado Batnožić i Snežana Laketa.
Zbornik ima odgovarajuću naučnu aparaturu, veoma pregledan spisak literature o svim temama i lepo je tehnički pripremljen. Inače, tematika većine radova odnosi se na prijepoljski kraj.


Prikaz napisao Dimitrije Janičić iz Beograda

Posted on 28. januara 2019., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: