Možda si to bila ti – Vari Makfarlejn

Izdavačka kuća „Laguna“ iz Beograda objavila je 2016. godine knjigu „Možda si to bila ti“ koju je napisala engleska književnica Vari Makfarlejn. Knjiga je dopala šaka mom poštovanom saradniku Dimitriju Janičiću, pa pročitajte šta je on o njoj napisao.

Мozda s to bila ti_naslovna (1)

ČUDNI PUTEVI LJUBAVI

Istoričarka Ana Alesi objavljuje na internetu da traži zgodnog muškarca za intelektualne razgovore i eventualu romantiku. Ona je prešla tridesetu, dobro izgleda, cenjeni je stručnjak za istoriju, predaje na fakultetu, zgodna i često privlači muške poglede. No, ona je u isto vreme veoma oštrog jezika, vrcavo duhovita i veoma nepoverljiva.
Za londonski muzej ona priprema izložbu o carici Teodori iz rimske istorije. Za tu ženu ona je neprevaziđen stručnjak i poznavalac njenog života. Pošto se takve izložbe dugo i pažljivo pripremaju, to zahteva da se za to angažuju i drugi stručnjaci, pa među njima i ekipa za videoprezentaciju. Za taj posao iz jedne takve firme angažuju Džemsa Frejzera. To je vrlo zgodan muškarac, dobar u svom poslu, oženjen zgodnom ženom koja ga je ostavila u prvoj godini braka.
Priča nas vraća šesnaest godina natrag, u vreme kada su Džejms i Ana bili učenici jedne londonske gimnazije. No, Ana je tada bila debeljuca, školske godine je provela kao omražena, jer su joj se svi rugali, a baš taj Džejms je priredio najgore trenutke u srednjoškolskom životu i javno je ismejao, pa je ona čak zbog toga pokušala samoubistvo, ali je spasla mlađa sestra.
No, posle gimnazije, Ana koja je inače odličana student, jednog dana odlučuje da menja i svoj fizički izgled. Jer ako može da izmeni sebe intelektualno, ona je uverena da sebe može da promeni i fizički. Treninzi i promena načina ishrane, potpuno menjaju njen lik, pa ona od onog „nilskog konja“ kako su je zvali u gimnaziji postaje poželjna lepotica koju niko od učenika njenog razreda ne prepozna na proslavi godišnjice mature.
Na sastanku stručnjaka Instituta na Fakultetu na kome predaje Ana i predstavnika firme za izradu video prezentacije u liku Džejmsa Frejzera dolazi do rasprave, jer Ana smatra da će videostručnjaci zanemariti struku i banalizovati lik carice Teodore. Uz to ona se suprotstavlja Džejmsu kao svom nekadašnjem mučitelju, iako je on nije prepoznao.
Saradnja na poslu i stara simpatija utiče na shvatanja ovo dvoje ljudi. Autorka je dovoljno vešto ugradila i silno vreme koje je Ana proćerdala na strahove i način na koji je stekla više diploma, a i manje kilograma, ostvarivši i toliku promenu da niko njen lik ne uspeva da poveže sa njom kao gimnazijalkom. Knjiga je pisana savremenim jezikom, uz umerenu upotrebi slenga, gde je prevodilac pokazao dosta veštine. Knjiga će čitaoca vešto uvući u priču. Pisana vrcavo duhovito s merom, ponekad razneženo i ženski mekano, učiniće vam vreme koje joj posvetite ugodnom zabavom.


Prikaz napisao Dimitrije Janičić iz Beograda

Posted on 17. januara 2019., in Analize književnih dela, Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: