Priča o superbaki

Pristalica sam celoživotnog učenja, jer smatram, čovek je istinski živ sve dok ima volje da uči i radi na sebi da bude bolji. Dok ide u korak sa vremenom. Naletela sam na interesantan tekst o ženi koja je napunila 107. godina i koja je pravi primer kako treba živeti. Čita novine na tabletu, sa potomcima ćaska preko vajbera, uživa u slatkišima, ne odriče se atletike i gimnastike ni u poznim godinama i doskora je čak vozila i bicikl.

superbaka

Pročitajte ceo tekst prenet sa Blica:

Rođena je u kraljevini, ceo život „sokolica“ u duši, poznanica Desanke Maksimović, tek Nadežda Pavlović sa Vračara, jedna od najstarijih u Beogradu i Srbiji, 1. januara po novom ili 14. po starom kalendaru napunila je 107 godina!

Baka Nadežda ima dvoje dece, sina Radmila (74) i ćerku Željku (77), četvoro unučadi i šestoro praunučadi, ali ipak živi sama već 30 godina, odnosno otkako joj je suprug preminuo. Ćerka živi i radi u Americi, a sin u Novom Sadu, ali, kako kaže, navikla je i često ima posete. Svaki dan baku obilazi gerontodomaćica Lela, već 17 godina njena verna saputnica Ljilja, ali i komšije.

– Čujem se sa porodicom preko Vajbera redovno, a na tabletu čitam i novine, dosta me zanima politika – kaže baka Nadežda, dodajući da je od pre nekoliko godina počela i da glasa, pa je čak postala i član jedne partije!

Bivša nastavnica nemačkog i srpskog jezika, u slobodno vreme uživa u čitanju, a nedavno je dobila i elektronsku lupu koja joj olakšava da svoju strast prema književnosti održi u životu.

– Volim da čitam, ali pošto sam u poslednje vreme slabija sa vidom, ćerka mi je poslala iz Amerike elektronsku lupu, koja mi uvećava slova. Trenutno čitam Duška Radovića – navodi baka Nada.

Zanimljivo da je upravo 107-godišnja baka naučila gotovo 40 godina mlađu Ljilju da piše poruke na mobilnom.

– Pre osam godina, kada sam dobila novi telefon, baka mi je rekla: „Sedi ovamo, ja ću da te naučim da pišeš poruke“ – rekla je Ljilja i dodala da Nadežda živi modernim načinom života, te da ide u „korak sa vremenom“.

Donedavno je baka vozila i sobni bicikl, ali doktorka joj je zabranila zbog površinskih kapilara i masnog tkiva. Dok je vozila bicikl, često bi zaboravila na vreme, pa je umesto 10-15, nekada vozila i preko 30 minuta.

– Slušam muziku, ali kako danas nema velikog izbora, uglavnom su to Bočeli, Pavaroti, Marija Kalas.

Nadežda je rođena u Visokom, u Bosni i Hercegovini, od oca kožara i majke domaćice. Tamo je završila osnovnu školu, nakon toga gimnaziju u Sarajevu, da bi sa samo 14 godina pošla u Beograd da nastavi usavršavanje na Višoj pedagoškoj školi. Po završetku školovanja Nadeždi je ponuđena služba u seocetu Jaša Tomić, na granici s Rumunijom. Tamo je upoznala svog budućeg supruga. Idiličan život prekinuo je rat. Sa tek rođenim detetom, Nadežda je ostala sama kada je suprug otišao u vojsku.

– Shvatila sam da moram da se borim za nas dve. Nisam znala da li mi je muž živ, šta će biti sa njim. Odnela sam ćerku kod majke u Visoko i vratila se u Beograd.

Posle rata, Pavlovići su najpre bili u Valjevu, gde je Nadežda drugovala i sa čuvenom Desankom Maksimović.

– Vrlo zlatna i plemenita, toliko prijatna i toliko lepih stvari od nje sam i naučila i čula – rekla je baka Nada.

Kasnije su se skućili u Novom Sadu, gde su oboje radili. Suprug u Naftagasu, a Nada u gimnaziji gde je jedno vreme vršila i funkciju direktorke. Nakon penzionisanja 1974. Pavlovići su prešli u Beograd.

Ali, koja je tajna dugovečnosti baka Nadežde?

– U mojoj familiji niko nije živeo duže od 80 godina, a ja smatram da je tajna mog dugog života moja narav. Kod mene ako se desi nešto strašno, nešto neprijatno, teško, meni je važno samo da preživim tu noć. Sve što je prošlo „bacajte, ne mislite o tome“ – savetuje Nada.

Ustaje u šest, leže u 21 sat

A kako izgleda uobičajeni dan baka Nade? Od šest sati, kada ustane, do 21.00 kada leže na spavanje, nikada ne odstupa od dnevne rutine. Dan počinje osveženjem i doručkom, koji prođe uz čašicu razgovora sa Lelom, kasnije dolazi Ljilja, pa sledi popodnevna dremka. Kada se probudi, baka Nada odmara i gleda televiziju, čita ili prima posete do svog vremena za spavanje.

Ni pritisak joj ne može ništa

Jedina fizička tegoba sa kojom se baka bori jeste povreda kuka koju je imala pre pet godina i visok krvni pritisak. O ishrani nikada nije vodila računa, a i danas uživa u slanim i slatkim specijalitetima. Premda nije imala poroka, nije pušila i pila, Nada je živela život bez previše brige i opreza, uživala je u svakom danu i nastoji da tako nastavi.

Atletika i gimnastika

Od malih nogu se pridružila sokolskom društvu, a ljubav prema atletici i gimnastici negovala je čitavog života.

– Kad sam se zaposlila onda sam ja vodila decu na takmičenja, učila ih vežbama, iako nisam bila nastavnica fizičkog – priča Nada i pokazuje pehar koji je osvojila na Sreskom takmičenju fiskulturnika 1933.

Sa vežbanjem nikada nije prestala, te i danas neretko uzme oklagiju za vežbanje i prostre strunjaču na pod.

Druga najstarija žena u Srbiji

Prema nezvaničnim podacima, na ovim prostorima trenutno starija od baka Nade samo je Darinka Jandrić (108). Podsetimo, u oktobru 2016. preminula je Beograđanka Jelisaveta Veljković i to u svojoj 113. godini.


 

Zamislite se dobro nad životom ove fascinantne žene i povedite se njenim primerom. Čovek je istinski živ sve dok ima volje da uči i radi na sebi da bude bolji. Da ide u korak sa svetom i trudi se da bude od koristi sredini u kojoj je, ma koliko godina imao.

Posted on 11. januara 2019., in Porodica, Poučno, Zanimljivosti, Zdravlje, sport i lepota. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: