Darivanje – Jelena Marković

Dar je život, zdravlje, dete, prijatelj, ljubav…

Mnogi od nas su ostali uskraćeni za zdravlje – sopstveno, zdravlje deteta ili nekoga koga poznajemo ili volimo. Zdrav čovek rasuđuje drugačije, u stanju je da brine o sebi i o drugima i samim tim nije usmeren isključivo na sopstvene potrebe, niti ih pretpostavlja drugima.

dar.jpg

Kada je o darivanju reč, nismo mu svi dorasli. Ono čega bi trebalo da se setimo je zašto to činimo. Dar ne obavezuje, ne ponižava, ne povređuje i ne osujećuje. To treba da bude svest i potreba da nekoga usrećite.
Izbor je za savremenog čoveka veliki izazov. Pritisnut i okružen prolaznim, često se odlučuje za pogrešno i primamljivo. Polazi od sopstvenih želja zaboravljajući da dar predaje drugome, izgrađuje odnose na darovima očekujući da i sam dobije ono za čime žudi, zaboravlja suštinu…
Bolesnog čoveka bi svakako bilo najbolje izlečiti. Nažalost, to nije dar koji možemo nekome spustiti na dlan. Zato, u vreme darivanja koje prethodi praznicima, treba da se podsetimo nečeg izuzetno važnog. Ukoliko darujete dete, promislite jeste li dovoljno mudri da to i učinite.
Svedočimo impozantnom broju darova namenjenih onima kojima obično ne možemo pomoći. Umirujemo sebe i nadamo se osmehu bolesnog deteta organizujući svečanost po sopstvenom ukusu i lepo upakovanu savest.
Mnoga deca se plaše neobično odevene i nepoznate osobe u ulozi darodavca koga nazivamo Deda Mrazom. Očekivana radost izostaje, dete pokušava da savlada strah ili beži, a mi ga ispraćamo sažaljivim ili čak prekornim pogledom. Ponekad, tužno je to, pokušavamo da ga zadržimo makar da taj trenutak očaja sačuvamo na fotografiji koja će nas kasnije postideti. Baš kao i pregršt slatkiša koje dete ne sme da konzumira zbog zdravstvenog stanja, ili igračka kojoj dete nije doraslo i ne razume svrhu predmeta koji mu uručujemo puni nade i ponosa na sopstvene napore da darujemo.

Humanitarna organizacija „Srbija velikog srca“ je organizovala doček Deda Mraza za desetoro dece sa invaliditetom i petoro zdrave dece koja su najviše pomogla inkluziji svojih vršnjaka. Decu iz Velikog Gradišta, Požarevca, Beograda, Pančeva i Vrbasa usrećili smo u saradnji sa kompanijama „Bring poklon paket“ i „Balkan Helicopters“ u Dobanovcima, na Detinjce. Deda Mraz je helikopterom sleteo nakon kraćeg kruženja iznad piste kako bi se deca pripremila, a zatim strpljivo i pažljivo, slušajući naše instrukcije, podelio deci poklone. Gospođa Nela Kuprešak i „Bring poklon paket“ su se pobrinuli da svako dete samo odabere prema sopstvenoj želji i sposobnostima jedan od nezaboravnih i kreativnih doživljaja kao novogodišnji poklon.

Centar za socijalni rad i Kabinet predsednika opštine Veliko Gradište su konsultovali Humanitarnu organizaciju „Srbija velikog srca“ kako bi novčana sredstva opredeljena za poklone deci sa invaliditetom iz Velikog Gradišta i Golupca bila iskorišćena tako da svako dete zaista oseti praznično darivanje. Na naš predlog, a u saradnji sa „Albertinom“ u Požarevcu, obezbeđeni su vaučeri za svu decu. Gospodin Albert Petrović je donacijom uvećanog iznosa svakog vaučera postao još jedan od dobrotvora u našem okruženju.

Ukoliko razmišljate o tome da darujete bolesno dete, zastanite za trenutak, zagrlite ga nežno i poljubite. Nekome će se posrećiti da pronikne u želje mališana koji ne čuje, ne vidi, ne govori, ne hoda ili je omamljen lekovima protiv bolova… Takvi među nama su blagosloveni jer su prepoznali želju ili ponudili izbor.

Nazdravlje Vam svaki osmeh koji dobijete od bolesnog deteta – Vi ste darovali dušom.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Jelena Marković
predsednica Humanitarne organizacije
Srbija velikog srca

 

Posted on 30. decembra 2018., in Preporuka, Priče i pesme, Psihološki kutak, Putnici na stazi duhovnosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: