Biblioteka srpskog profesora koji je korigovao Njutna dostupna javnosti

Na preporuku Matematičkog instituta SANU, profesor Veljko A. Vujičić (89), bivši dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu i predsednik Društva za mehaniku Srbije poklonio je deo svoje biblioteke Naučno-istraživačkom centru pri Udruženju „Adligat“.

11

Američki biografski institut je srpskog profesora uvrstio među 500 lidera nauke 20. veka. Tokom višedecenijske karijere objavio je više od 2000 naučnih radova, te više monografskih publikacija, ali je najveću pažnju u svetu izazvala njegova formula sile gravitacije koja se razlikuje od čuvenog Njutnovog Četvrtog zakona, simbolično vezanog za pad jabuke.

Profesor Vujičić često ponavlja svoju omiljenu rečenicu: „Kada me pitaju kome da veruju: meni ili filozofima prirode, fizičarima i matematičarima 300 godina unazad 300, odgovaram: – Sebi! Uzmite olovku i izračunajte!“

Tako će profesor Vujičić biti zapamćen u srpskoj i svetskoj nauci kao čovek koji je nauci podario tačniju definiciju od Njutna, kojeg inače izuzetno poštuje. Profesor je dao značajan doprinos i teoriji oscilacija i teoriju stabilnosti kretanja, kao i analitičkoj dinamici i teoriji mehanike. Dopisni je član Američke akademije za mehaniku (1994), član Internacionalne akademije nelinearnih nauka (1996) sa sedištem u Moskvi i dopisni član Evropske akademije nauka i umetnosti (1998) sa sedištem u Parizu. Bio je predsednik Jugoslovenske akademije nelinearnih nauka (2001).

Knjige profesora Vujičića biće dostupne u posebnom Naučno-istraživačkom centru koji formira Udruženje „Adligat“ – u okviru kojeg već rade Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti – a za koji su značajne donacije knjiga već uputili SANU, Matica srpska i Narodna biblioteka Srbije. U toku ove nedelje za ovaj centar značajne donacije knjiga uputila je Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ dok je čak dve hiljade publikacija poklonila Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ iz Niša.

Izvor: Blic.rs

Posted on 23. decembra 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: