Najstariji gradovi na svetu

Da li ste se ikad zapitali koji je najstariji grad na svetu? Donosimo vam popis najstarijih, kontinuirano naseljenih gradova u svetu koje je objavio Telegraph.

Jerihon

Pa upoznajmo najstarije gradove sveta:

1. Jerihon (Palestina) – 9.000 godina pre Hrista

Jerihon je neolitičko naselje i najstariji kontinuirano naseljeni grad. Arheolozi su otkrili ostatke 20 uzastopnih naselja u Jerihonu koji datiraju još od pre 11.000 godina. Naselje je bilo okruženo bedemom s kulama, a unutar bedema je živelo između 1000 i 1500 stanovnika. Grad se nalazi u blizini reke Jordan na Zapadnoj obali i danas u njemu živi oko 20.000 ljudi.

2. Biblos (Libanon) – 5.000 godina pre Hrista

Biblos su osnovali Feničani i nazvali ga Gebal, a Grci koji su uvozili papirus iz grada nazvali su ga Biblos, iz te je reči izveden i naziv Biblija. Glavne turističke atrakcije su fenički hramovi, dvorac Byblos i crkva Svetog Ivana Krstitelja koju su izgradili kristaši u 12. veku.

3. Aleppo (Sirija) – 4.300 godina pre Hrista

Aleppo ili Halab je najnaseljeniji sirijski grad s oko 4,4 miliona stanovnika i našao se na trećem mestu liste najstarijih, kontinuirano naseljenih svetskih gradova. Grad je bio pod kontrolom Hetita do oko 800. godine pre Hrista pre prolaska kroz ruke Asiraca, Grka i Persijanaca. Kasnije je bio okupiran od strane Rimljana, Bizanta i Arapa.

4. Damask (Sirija) – 4.300 godina pre Hrista

Iako neki tvrde da je Damask najstariji u kontinuitetu naseljeni grad sveta, na ovoj se listi našao na trećem mestu zajedno s Alepom. Damask je u rimsko doba bio veoma važan grad, a bio je i vojna baza vojske koja se borile protiv Persijanaca.

5. Susa (Iran) – 4.200 godina pre Hrista

Susa je bio glavni grad Elamskog carstva pre nego što je zarobljen od Asiraca. Grad je smešten oko 250 kilometara istočno od reke Tigris, u današnjem jugozapadnom Iranu.

6. Faiyum (Egipat) – 4.000 godina pre Hrista

Grad se nalazi jugozapadno od Kaira i drevni je egipatski grad koji je poštovao svetog krokodila Petsuchosa. Moderan Faiyum sastoji se od nekoliko velikih bazara, džamija, kupatila te piramide Lehun i arheološkog lokaliteta Hawara koji se nalazi u blizini grada.

7. Sidon (Libanon) – 4.000 godina pre Hrista

Oko 25 milja južno od Beiruta smestio se Sidon, a grčki istoričar Strabon navodi Sidon kao jedan od najstarijih feničkih gradova. I Isus i Pavao su posetili Sidon, kao i Aleksandar Veliki koji je i okupirao grad 333. godine pre Krista.

8. Plovdiv (Bugarska) – 4.000 godina pre Hrista

Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj, odmah iza Sofije, sa više od 300 hiljada stanovnika. Plovdiv je iznimno značajan gospodarski, kulturni, naučni i transportni centar tog dela Bugarske i ima mnoge antičke ostatke, uključujući rimski amfiteatar i osmanska kupatila.

9. Gaziantep (Turska) – 3.650 godina pre Hrista

Gaziantep se nalazi u južnoj Turskoj, u blizini granice sa Sirijom, a istorija grada seže još u doba Hetita. U središtu grada se nalazi Gaziantep tvrđava i citadela Ravanda kao podsetnik prošlosti, a koja je u 6. veku je obnovljena od strane Bizanta.

10. Bejrut (Libanon) – 3.000 godina pre Hrista

Bejrut je glavni grad Libanona te njegov kulturni, administrativni i ekonomski centar. Grad se nalazi na mediteranskoj obali. Istorija Bejruta seže čak i do 5.000 godina. Iskopavanjima u gradu su iskopani fenički, helenistički, rimski, arapski i osmanski ostaci. Završetkom Libanonskog građanskog rata postao je živo, moderno turističko središte.

11. Jeruzalem (Izrael) – 2.800 godina pre Hrista

Jeruzalem je grad na Bliskom istoku, na području današnjeg Izraela i Palestine. Jeruzalem na starohebrejskom znači Posed dvostrukog mira, a duhovno je središte židovskog naroda i islama te treći najsvetiji grad. Tokom svoje istorije grad je bio opkoljen 23 puta, napadnut 52 puta, osvojen 44 puta te uništen dvaput.

12. Tir (Libanon) – 2.750 godina pre Hrista

Tir je osnovan oko 2.750 godine pre Krista, prema grčkom istoričaru Herodotu. Danas je u gradu turizam najveća industrija. Bio je osvojen od strane Aleksandra Velikog 332. godine pre Krista.

13. Arbil (Irak) – 2.300 godina pre Hrista

Arbil je nekada bio glavni grad za zaustavljanje na Putu Svile, četvrti je grad po veličini u Iraku, a njegova tvrđava koja se uzdiže 26 metara od tla još uvek dominira horizontom.

Izvor: 6yka.com

Posted on 7. decembra 2018., in Arheološki kutak, Iz istorije. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: