Svetski dan vegana

Svetski dan vegana proslavlja se širom sveta 1. novembra, još od 1994. godine, kada ga je ustanovila Luis Volis (Louise Wallis), predsednica Udruženja vegana u Velikoj Britaniji, na svečanosti obeležavanja pedeset godina od osnivanja Udruženja. Taj dan se simbolički poklapa sa praznikom Svi sveti, koji proslavlja katolička crkva i sa starim paganskim praznikom žetve – Samhain.

World-Vegan-Day

Veganstvo predstavlja filozofiju i način života koji nastoji izbaciti sve oblike okrutnosti i iskorištavanja životinja za ishranu, odevanje i bilo koju drugu svrhu i koji promoviše razvoj i korištenje neživotinjskih alternativa za dobrobit čoveka, životinja i okoline.

Veganska ishrana sastoji se od žitarica, mahunarki, voća i povrća, dok su meso, riba, morski plodovi, med, jaja, mleko i mlečni proizvodi potpuno isključeni iz menija. Vegani ne nose odeću od krzna, vune, kože, korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla.

Nauka je dokazala da vegani mnogo ređe obolevaju od bolesti savremenog sveta, uključujući i kancer, kardiovaskularna oboljenja i alergije. Jedino mogu imati nedostatak vitamina B12, kog najviše ima u namirnicama životinjskog porekla, ali njega lako nadoknađuju uz pomoć suplemenata.

Vegani širom sveta proslavljaju ovaj dan protestvujući protiv ubijanja životinja.


Tekst napisala Rea Mnc

Posted on 1. novembra 2018., in Iz istorije, Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: