Čovek po imenu Uve – Fridrih Baknam

U izdanju izdavačke kuće Laguna iz Beograda, prošle godine objavljena je knjiga „Čovek po imenu Uve“, koju je napisao švedski pisac Fridrih Baknam. U našoj Biblioteci, potražnja za ovom knjigom je velika. To je knjiga koja se ne zadržava dugo na polici. A, ko god da je pročitao knjigu, oduševljen je njom. U svakom slučaju, dopala je ruku mom poštovanom saradniku Dimitriju Janičiću. Pročitajte šta je on o njoj napisao.

Uve_naslovna

PRIČA O DOBROM ČOVEKU

Uve je matori namćor koji mrzi ceo svet, rekli biste kad počnete da čitate ovu knjigu. A onda, kako ulazite u suštinu svega, kako upoznajete njegove probleme, nedoumice i ubeđenja, to matoro čangrizalo vam priraste za srce i potpuno promenite mišljenje. Uve živi u nekom švedskom gradu, u kraju gde su podignute mnogobrojne istovetne kuće sa malim dvorištima i garažama, koje se otplaćuju decenijama. Uve je čovek koji o svemu ima stav, a taj stav se često ne slaže sa već uvreženim mišljenjem većine.
Uve malo govori. On svakog jutra obilazi „svoj“ kvart, proverava da li se u toku noći desilo što neobično, da li je bilo provala, da li je sve na svom mestu, a onda se vraća u svoj stan u kome sada živi sam.
Svojevremeno, kada je radio kao čistač vagona, on je jednoga dana ugledao jednu vedru devojku. Na prvi pogled se zaljubio u nju. Pošto nikada nije znao kako se udvara, on je jednostavno seo pored nje i počeo da je gleda sa divljenjem. On je shvataio da je to žena koja je prva unela neke boje u sivilo njegovog života. Ta devojka, a zvala se Sonja i učila je da bude učiteljica, primećuje i shvata ljubav u njegovim očima. Ona na čuđenje svih udružuje svoj život sa tim namćorom do smrti. I, nikada se ne pokaje.
Posle njene smrti, Uve ne vidi razlog da živi. Hoće da joj se pridruži. Zato pokušava da se ubije, ali mu to nikako ne uspeva, jer ga komšije stalno oko nečega uznemiravaju. Onda jedna njegova komšinica, vesela Iranka, stalno u drugom stanju, a majka jedne simpatičke trogodišnjakinje i jedne namrgođene sedmogodišnjakinje, shvati da se iza njegove mrzovolje i pedanterije krije duboka i neizlečiva tuga zbog izgubljene ljubavi.
A događaji su na nivou jednog naselja: srušeno poštansko sanduče, simpatija trogodišnje devojčice, vožnja auta sa prikolicom, svakodnevni „inspekcijski“ obilazak kvarta, jedna polusmrznuta mačka, intervju, obračun sa opštinskim birokratom – sva se ta, naoko beznačajna događanja u jednom kvartu, pretvaraju u lirski intoniranu, toplu priču o običnim ljudima i ljudskosti koja neprimetno ali duboko utiče na sve stanovnike kvarta.
Ovo je izuzetna knjiga. Njen autor, švedski bloger, postao je svetski poznat, a njegova knjiga prodata do sada u preko tri miliona primeraka.
Preporuka: čitati, kako da ne! Zbog toga što je to divna himna životu, fina kao čipka priča izrasla iz Uveovog nehotičnog, ali dubokog uticaja na blisku okolinu. Knjiga koja će vas istovremeno i nasmejati i rasplakati.


Prikaz napisao Dimitrije Janičić iz Beograda

Posted on 7. oktobra 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. Knjigu toplo preporučujem. Bakmanova druga knjiga ,,Moja baka Vam se izvinjava“ je, takođe, veoma zanimljiva. 😊

    Liked by 1 person

  2. Reblogged this on Magdalenina učionica and commented:
    Izvor,, Od knjige do duše“

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

<span>%d</span> bloggers like this: