Čudo – R.H. Palasio

Knjiga pod nazivom „Čudo“ koju je napisala književnica R. H. Palasio objavila je izdavačka kuća Dereta iz Beograda 2018. godine. Po ovoj knjizi je urađen i film, sa Džulijom Roberts i Oven Vilsonom u glavnim ulogama, koji od srca preporučujem da pogledate, a pročitajte šta je o samoj knjizi napisao moj poštovani saradnik, Dimitrije Janičić.

Naslovna_Čudo

ČUDA SE, IPAK, DOGAĐAJU

Čuda se ne dešavaju često, pa ipak se dešavaju. Ovo je roman za mlade o jednom čudu. Nije u pitanju nikakva magija ili fantastika. Reč o promeni mišljenja, o prihvatanju različitosti. Dešava se u okviru jednog razreda i jedne škole, a knjiga koja govori o tome postaje planetarno interesantna i izazovna.

Jedna žena, R. H. Palasio, bila je dve decenije dizajner naslovnih strana u jednoj izdavačkoj kući. Onda je napisala roman „Čudo“ koji je za kratko vreme postao veoma popularan. To je knjiga o detetu koje gotovo da nema lica u značenju koje znamo. Jednostavno, dete se rodilo sa normalnim telom i licem koje nije ličilo na lice. Roditelji su ranije imali normalnu kćerku, pa su onda sinu pokušali da pruže svu ljubav, a operacijama i plastičnom hirurgijom su pokušavali da mu naprave normalno lice. Ipak, to nije išlo lako, pa je dečak ostajao u kući, odnosno provodio vreme po klinikama sve dok nije napunio deset godina.

Znači, dečak August Pulman, poznatiji kao Agi, kreće bez maske u školu. Najpre ga upoznaju sa nekoliko dečaka i devojčica, a onda on polazi u normalni razred. U duši, iza tog neobičnog i užasavajućeg lica, on je normalni desetogodišnjak koji voli kompjuterske igrice, voli da igra fudbal u dvorištu i da učestvuje na rođendanima, da ima prijatelje i drugare koji ga neće gledati kao čudovište. U duši je običan, a izuzetno pametan desetogodišnjak, načitan i prepun znanja. No, istovremeno je prepun i straha od sredine u koju je upao, jer treba da se izbori za svoje mesto među normalnom decom. Postati deo kolektiva u kome niko neće da sedi sa njim u istoj klupi nije lako. Ipak, ima izuzetaka. Neki vide njegovu načitanost, spremnost na šalu i na sopstveni račun, vide zlatnu dušu iza ružnog lica. U isto vreme on ima i protivnike, oni koji ne žele da imaju bilo šta sa njim. A niko ne može da bude nemilosrdan kao deca, koja su iskrena u toj nemilosrdnosti isto onoliko koliko su iskrena u svojoj ljubavi.

Za decu nije bitno što je reč o fizičkom izgledu. Ne pati samo Agi. Pati i njegova starija sestra koja ide u udaljenu školu u kojoj ne znaju za njenog brata. Pate i roditelji uplašeni za duševni mir svoga deteta. Svi pate, ali se ipak svi i dalje drže svojih predrasuda.
Poznato je koliko je teško boriti se protiv predrasuda. I odrasli ljudi teško prihvatajun u svoj krug ljude koji su drukčiji. Deca su u tome još isključivija. Put od odbacivanja do prihvatanja, psihičke krize samog Agija, gotovo ništa manji lomovi do kojih dolazi u njegovoj bliskoj okolini, među prijateljima, roditeljima, srodnicima, susedima, pa čak i roditeljima druge dece koji smatraju da je Agi dete sa posebnim potrebama, iako je reč samo o njegovom licu. Svi na razne načine doživljavaju Agija i njegov nedostatak. Agi, koji zbog svega toga možda malo brže sazreva, prihvata neka načela jednog od njegovih profesora, shvatajući da sreća prati hrabre, kao i da nije dovoljno biti druželjubiv, već treba biti istinski drug. On to pokaže u kriznoj situaciji, ustajući u odbranu svojih drugara, zbog čega ga deca prihvataju zaboravljajući izgled njegovog lica.

Knjiga je dospela na bestseler listu „Njujork Tajmsa“ i ostala na vrhu te liste dve godine. To je verovatno i zbog toga što knjiga govori o odnosu prema različitostima u našoj okolini, a posebno kada su u pitanju mladi koje veoma teško pogađa odbacivanje okoline.
„Čudo“ je roman koji će vam dobrim stilom, bez lažne patetike, sa puno mere i mnogo istinske unutrašnje topline i lepote, otvoriti oči za neke nevolje oko vas, a verujem i pokrenuti vas na pozitivno delovanje.

Zato je i vredan iskrene preporuke za čitanje, posle koga ćete se osećati kao duševno bogatiji i bolji čovek.


Prikaz napisao Dimitrije Janičić iz Beograda

 

P.S. – Film koji je urađen po knjizi možete pogledati ovde

Posted on 3. avgusta 2018., in Biblioteka, Filmovi, serije i glumci, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: