Ruske babuške objašnjavaju kako se širi univerzum

Prema studiji evropskih i američkih naučnika, ruski „lutkarski klaster“ može da posluži kao model za objašnjenje tamne energije, tamne materije i načina na koji se univerzum širi.

babuske


Nakon proučavanja više od 300 galaksija, naučnici NASA i Evropske svemirske agencije otkrili su da su emisije iks-zraka, koje galaksije šire, slične po strukturi i veličini, a njihov međusobni odnos sličan je odnosu između ruskih lutaka — matrjoški (koje su kod nas poznatije kao „babuške“).

Korišćenjem klastera kao referentnih tačaka, naučnici su bili u stanju da odrede stopu po kojoj se galaksije šire.

„U tom smislu, galaksije su kao ruske lutke, manje su sličnog oblika kao veće“, kaže Andrea Morandi sa Univerziteta Alabama. „To nam pruža mogućnost da ih uporedimo i precizno odredimo njihove razdaljine“.

„Mislimo da bi ova nova tehnika mogla da obezbedi veliki skok unapred u razumevanju tamne energije“, dodaje on. „Posmatrali smo uzorak od 300 jata galaksija, kako bismo razumeli stopu širenja svemira. Ideja je bila da ih koristimo kao neku vrstu kosmičkih bova“, kaže Morandi.

„Možete zamisliti univerzum kao more“, nastavlja Morandi, „a posmatranje kretanja ovih bova po moru univerzuma je metoda koju koristimo za merenje brzine širenja univerzuma“.

Analogija sa babuškama izvodi se iz „jata galaksija različitih veličina, ali koje se mogu poređati po veličini“, objašnjava Morandi.

Studija ukazuje na to da se svojstva tamne materije, koju autori upoređuju sa DNK ljudskog organizma, nisu promenila nekoliko milijardi godina.

Izvor: Blic

Posted on 6. jula 2018., in Poučno, Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: