Samarkand, dragulj Uzbekistana

Tamerlan je bio mongolski vladar poznat kao osnivač Timuridskog carstva, čija je prestonica bio Samarkand. Mnogi istoričari ga smatraju najvećim osvajačem posle Aleksandra Velikog, a prema nekim procenama za vreme njegove vladavine broj svetske populacije se smanjio za pet odsto. Sa druge strane, izuzetno je cenio umetnost i iza sebe je ostavio bogatu kulturnu baštinu i visoka naučna i umetnička dostignuća, pre svega u Samarkandu i Heratu.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Samarkand

Samarkand je osnovan oko 700. godine pre nove ere i nalazi se u dolini reke Zeravšan, na severoistoku Uzbekistana. Pod vladavinom Abasida, u njemu je osnovana prva fabrika papira u islamskom svetu, a bio je poznat i kao središnja tačka na Putu svile. Godine 1220. zamalo je uništen od strane Džingis-kana, a za vreme Tamerlanovog unuka Ulug-bega doživeo je veliki procvat. Naime, tada je stvorena visoka škola koja je okupljala najbolje astronome i matematičare, kao i nadaleko čuvena opservatorija koja datira iz 1420. godine. Ostale znamenitosti ovog drevnog grada su brojne. Njegovo srce bio je i ostao Registan, javni trg na kojem su se ljudi okupljali kako bi prisustvovali slavljima, čuli kraljevske proklamacije, a tu su se vršila i javna pogubljenja.

Poznat je i po velikom broju džamija, od kojih je bitno pomenuti onu nazvanu po Tamerlanovoj ženi Bibi-Hanum, koja ju je prema legendi i izgradila. Predstavlja najvišu građevinu Samarkanda i srušena je u zemljotresu 1897. godine, nakon čega je rekonstruisana, a pored nje, u bisere ovog mesta spada i Šah-e Zinda (Živi kralj), mauzolejski kompleks osnovan u 15. veku kao grobnica Muhamedovog rođaka Kusam ibn Abasa.

Kao grad, Samarkand je jako konzervativan i u njemu postoji tek nekoliko klubova i barova, dok je sa druge strane broj hotela, kafića i restorana prilično veliki. Od 2001. godine nalazi se na Uneskovom spisku svetske kulturne baštine i u njemu živi 504.423 ljudi.

Izvor: Kafenisanje.rs

 

Posted on 21. juna 2018., in Iz istorije, Putopisi. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: