VRATITE SE SEBI

Samo onaj ko je autentičan može da bude zaista srećan i uspešan. No time se ne bismo svi mogli pohvaliti. Svi se ponekad uvučemo u neku ulogu, u neku tuđu kožu. Zašto? Šta očekujemo da dobijemo time? Možda potvrdu ili vrednovanje okoline?

Rođeni smo mali i potpuno zavisni od sveta velikih. Svaki put kada bi nam odrasli rekli da nešto ne radimo, grdili nas što smo bili nepažljivi, terali nas da se protiv naše volje presvučemo kad idemo u goste ili nam kao primer navodili neko drugo dete, mi bismo to tumačili kao da mi nismo dobri. Što više sličnih informacija dobijamo, sve više verujemo u to. Vremenom to za nas postaje istina. Počinjemo da verujemo da smo glupi, nesposobni, trapavi, nedovolnjno talentovani, nepoželjni, ružni… Jednostavno, da nismo dovoljno dobri.

Kako odrastamo, održavamo ta uverenja, ali ih i krijemo, ne želeći da bilo ko sazna za njih. Kreiramo za spoljašnji svet sliku o sebi koja je drugačija (i mislimo bolja) od onoga što verujemo da jesmo. Već kao tinejdžeri počinjemo da isprobavamo različite kostime i maske, i odmeravamo koji nam lik najbolje pristaje. Koji će najbolje da nas sakrije. Koji će najbolje da sačuva najranjivije delove naše duše. Koji će drugima najbolje da prikaže kako treba da nas vide.

Maske koje nosimo mogu da biti različite: od „baš me briga za sve“, do „ja sve znam“ kao i sve između toga. Udubljujemo se u ulogu i pokušavamo da verujemo da smo takvi kakvima se drugima predstavljamo, ali ona stara „istina“ – „ja nisam dovoljno dobar“ – je još uvek prisutna. Da bismo je još bolje sakrili, tokom godina dodajemo nove slojeve koji bi kostim učinili još lepšim i uverljivijim: još skuplje cipele, još dalja putovanja, još jednu diplomu, još jednu stepenicu u karijeri, još veća kola, još jedan stan, još jednog socijalno poželjnog ljubavnika.

Rezultat svega toga je potpuna iscrpljenost: fizička, mentalna i emotivna. Kostim je postao pretežak. Previše smo mu se posvetili. Toliko smo zauzeti njime i šminkom koja uz njega ide, da mu sve podčinjavamo i zaboravljamo da uživamo u trenucima koje imamo. Ne možemo da se opustimo i da pevamo i igramo jer nam se to ne slaže uz sliku koju prikazujemo svetu, ne možemo spontano da odemo na spontano organizovanu žurku jer nismo bili kod frizera ili nemamo vremena da se presvučemo, družimo se sa ljudima kojima nije stalo do nas (kao ni nama do njih) ali su „gradske face“ i zaboravljamo drage prijatelje iz detinjstva i mladosti. Ponekad krijemo roditelje, mesto rođenja i kraj u kojem stanujemo jer nam se ne uklapaju u našu predstavu za javnost.

Razmislite o tome. Da li možda i vi nosite neki kostim? Ako da – koji? Kostim uspešne poslovene žene? Slatke mačkice? Klovna? Fatalne zavodnice? Večitog prijatelja/slušaoca? Požrtvovanog spasioca ćoravih mačića? Poslušnog deteta? Pepeljuge? Neshvaćenog genija? Sveznajućeg intelektualca? Žrtve okolnosti? Uspešnog poslovnog čoveka? Nonšalantnog umetnika?

Razmislite da li je još uvek potrebno da idete kroz život kostimirani, dok je maskenbal već odavno prošao. Koliku cenu plaćate za to? Ne morate da se pretvarate da biste bili prihvaćeni.

Pogledajte da li je ipak možda vredno truda skinuti taj kostim. Da li ste spremni da to učinite? Šta možete da izgubite, a šta možete da dobijete? Da li ste spremni da se vratite sebi i svojoj autentičnosti? Da li znate ko ste u stvari? Šta vas raduje? Šta vas čini srećnim? Koje su vaše vrednosti? Šta vam je zaista važno? Da li odlazite u taj klub/restoran, na taj koncert, na tu izložbu zbog toga što se tamo lepo osećate ili zbog toga što mislite da treba da se tamo pojavite? Da li vam to daleko putovanje donosi odmor koji vam je potreban? Da li vas ljudi sa kojima se družite i knjige koje čitate inspirišu?

Usudite se i skinite taj dosadni, često preskupi kostim. Usudite se da budete ono što zaista jeste i da radite ono što vas ispunjava. Usudite se da budete svoji. Može da vam se učini zastrašujuće, ali vredi pokušati. Jedino što možete da izgubite je gomila veštačkog perja i šljokica. Umesto da uludo trošite energiju na održavanje i brekćete pod teretom kostima, možete da preusmerite svoju energiju na ostvarivanje svog punog potencijala i postanete ono što jeste.

Uzgred, to ne morate da radite zbog drugih. Oni odavno znaju da vi niste uloga koju igrate. Uradite to zbog sebe.

Kakve ovo veze ima sa uspehom, pitate se? Samo onaj ko je autentičan, ko dela iz sosptvene suštine, može da bude zaista srećan i uspešan. Pogledajte Mandelu, Čerčila, Tinu Tarner, Meril Strip, Fredija Merkurija, Emi Vajnhaus…Ili nađite neki drugi primer.

Ne odustajte od sebe. Uspeh ne podnosi kopije.


Tekst napisala Neva Rajković

Izvor: Kreiranje-uspeha.com

Posted on 14. maja 2018., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: