Knjiga koja je promenila svet opet u knjižarama

Izdavačka kuća „Tašen“ objaviće u julu reprint originalne Gutenbergove Biblije, prema jednoj od retkih preživelih edicija ove knjige na latinskom na pergamentu – onoj iz Biblioteke Getingen, jedne od najvrednijih knjiga na svetu koja se nalazi i na Uneskovoj listi Pamćenje sveta.

„Tašenova“ verzija, koja će od jula biti dostupna po ceni od 100 evra, sadrži sve 1282 strane umetničkog i tehnološkog remek-dela, zajedno sa propatnom knjigom Stefana Fisela sa Univerziteta u Majncu, koji je napisao uvodnu reč o Gutenbergu, njegovom uticaju, kao ostalim važnim dokumentima iz tog vremena.

Štamparska presa nazvana je najvećim izumom drugog milenijuma, a Gutenbergova Biblija, štampana u Majncu 1454. bila je prva zapadna publikacija objavljena tehnikom pokretnih slova, što je dovelo do nove ere i masovne proizvodnje knjiga.

Pre Gutenberga štampanje pokretnim slovima od drveta usavršeno je u Aziji ali tada još nije bilo stiglo do Evrope. Na Starom kontinentu je do tada svaka knjiga ručno prepisivana. Ne samo da je Gutenbergova inovacija značajno ubrzala produkciju bez žrtvovanja kvaliteta, već je nepovratno obogatila znanje ljudi i pokrenula masovnu komunikaciju. Kada je reč o radikalnim revolucijama u medijima, Gutenbergova Biblija stoji rame uz rame sa internetom.

Izvor: Blic

Posted on 3. maja 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Vesti. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: