O veri

Ja verujem. Verujem u dobro. Verujem u pravdu. Verujem u prirodnu ravnotežu. Verujem u višu silu. Verujem da smo svi mi povezani i da smo deo neke veće slike. Verujem da nijedan susret, nijedan događaj u životu, bio dobar ili loš, nije bez razloga. Verujem da svako od nas ima svrhu u svom postojanju. Ali, ponekad, volela bih da ne verujem. Da nema vere u meni. Volela bih da sam kao neki. Koji veruju, da posle života nema života. Da posle života nema ničega. Kraj. Mrak. Tišina. Utonuće u mrak i tišinu. I nema svesti ni o čemu. Mir. Blaženstvo u nepostojanju.

it-is-not-important-how-long-we-live

Zaista, ponekad zavidim nevernicima. Na njihovoj neveri. Na njihovoj bezbrižnosti. Na njihovoj jedinoj veri u samo ono što je ispred njih. Što vide očima, što čuju ušima. Zavidim im na njihovoj neopterećenosti. Neopterećenosti savešću, moralom. Čak i čašću. Hodom kroz život sa neverom i sa žudnjom da taj jedan, jedini život ižive najbolje što mogu. Dok živiš živiš. Kad umreš, nema te. Mrak.

O, kako bi bilo lepo utonuti u mrak. Jednom, kad sklopiš oči. Da te nema. Nema misli u glavi, nema briga. Nema ponovnog života. Nema prolaženja kroz životne tegobe. Kroz dileme. Iznova i iznova. Nema opterećenosti životnim lekcijama. Nema truda, nema napora. Kroz život prolaziš kao list. Gde te vetar dune. Sa nadom da će sve uskoro biti gotovo.

Kako bi bilo umirujuće, da posle ovog života nema života. Da nema ničega. Samo, bilo bi lepo, da ja verujem da nema. Ali, ja verujem. Verujem da ima – posle kraja, novi početak. Izranjanje. Ponavljanje. Učenje. Iznova i iznova. Život ne nestaje. Priča se nastavlja, samo sa nekim drugim ulogama i sa nekim drugim okolnostima. Ali, ponekad, samo ponekad, volela bih da ne verujem da je tako.


Rea Mnc

Posted on 19. marta 2018., in Filozofski kutak, Iz mog ugla. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: