Navikne se čovek na sve i svašta!

Navikne se čovek na sve i svašta, na one koji ga hvale i na one koji ga vređaju, ali se teže navikne na one koji su ravnodušni na njega.

Navikne se da na njega bacaju drvlje i kamenje, uvrede i kletve ali se teže navikne na one koji ni okom ne trepnu na ono što kaže, one koji ni glavu za njim neće okrenuti. Navikne se čovek da bude prvi u redu i da bude zadnji u redu, navikne da ima prijatelja i neprijatelja, ali teže se navikne na ljude kojima je posve svejedno da li im je prijatelj ili neprijatelj.

428052-kycb-860x450_c

Navikne se čovek tražiti, a ne dobijati, boriti se za svoja prava a imati ih sve manje. Navikne se čovek na svoje rane, povrede i razočarenja i misli da to tako treba biti. Navikne se čovek slušati sve glasove ljudi, pitati se šta od njega žele ali se i teško navikne redovno slušati glas svoga srca. Navikne se progutati svoj ponos, prećuteti ono što je mislio reći, prigušiti ono što je osećao i misli da se život nastavlja jednako kao i pre.

Navikne se čovek živeti u sredini u kojoj ga puno ne poštuju ali se ne buni da ne bi dobio još manje nego što prima i nastavi tolerisati ono što mu zabada nož u srce. Navikne se slušati ljude od kojih ništa pametno ne može čuti i ne slušati one čije bi mu reči mogle promeniti život ali to zahteva mnogo rada na sebi pa ga ne brine puno. Navikne se čovek ne donositi važne odluke, pa sve odgađa, prepušta sudbini i čeka što će mu život doneti.

Navikne se čovek na sve i svašta a onda se pita zašto se život nije promenio, zašto ljudi prema njemu nisu drugačiji, zašto neke lekcije iskustva nikako nije naučio i zašto s godinama mudrost nije stekao. A odgovor je jednostavan. Ne sme se na sve naviknuti, ne sme se predati dokle god u plućima ima imalo vazduha za novu priliku iskoristiti i drugačiji život živeti. Ne sme reći da je dobro ako nije dobro. Ne sme reći da ne boli ako boli. Kada nauči biti iskren prema sebi, istina će ga odvesti ka boljem životu.

Mario Žuvela

Izvor: Savjetnikuspjeha.com

Prilagodila ekavici Rea Mnc

Posted on 12. marta 2018., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. Благомир Звездобројац

    Navikne se,ili prihvati sve i svašta ?

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: