Najmisterioznija književnica sveta piše za „Gardijan“

Autorka Napuljske tetralogije, čije su tri knjige za sada prevedene na srpski u izdanju „Booke” (Moja genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu, Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju), rekla je da je anonimnost važna za njen rad jer je oslobađa „teskobe slave”. Ona će sada, u nedeljnoj kolumni za vikend izdanje „Gardijana“, podeliti svoje stavove o najrazličitijim temama, od odrastanja i starenja do polnih razlika i, u svom prvom članku, prve ljubavi.

„Privukla me je mogućnost da sebe testiram redovnom kolumnom što će biti jedan smeo ogled u pisanju“ napisala je Feranteova u zvaničnoj izjavi.

Od kada je novinar Klaudio Gati oktobra 2016. objavio da je pravo spisateljkino ime Anita Raja, da je prevodilac iz Rima odrasla u porodici srednje klase, daleko od oskudice u kojoj žive njene junakinje, Elena je otišla u izolaciju. Gati je kritikovan zbog ozbiljnog narušavanja autorkine privatnosti a mnogi su tvrdili da treba da snosi krivicu ako Feranteova prestane da piše.  Međutim, njeni izdavači iz Italije nedavno su potvrdili da Elena radi na novoj knjizi. Ona je, takođe, konsultant na seriji „Moja genijalna prijateljica” koju snima HBO.

Magazin „Tajm“ proglasio je Feranteovu jednom od najuticajnijih ličnosti na svetu u 2016.

U prvoj kolumni pod naslovom „Toliko sam volela sam tog dečaka da sam bila na ivici da se onesvestim”, Elena piše:

„Pre nekog vremena planirala sam da opišem svoja prva iskustva. Napravila sam listu: prvi put kad sam videla more, prvi put kad sam letela avionom, prvi put kad sam se napila, prvi put kad sam se zaljubila, prvi put kad sam vodila ljubav. Bila je to jedna pismena vežba istovremeno besmislena i zahtevna.

Ali, kako bi drugačije? Uvek gledamo na svoja prva iskustva sa prekomernim uživanjem i naklonošću. Čak i ako su, po samoj svojoj prirodi, ona zasnovana na nepoznavanju i kao takva, po pravilu, ne baš uspešna, sećamo ih se sa simpatijom, sa žalom. Progutaju ih vremena koja potom uslede, pređu nam u naviku a, opet, pripisujemo im moć neponovljivog…”

Izvor: Blic

Posted on 31. januara 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: