Rukopisi Milovana Danojlića, meniji sa dvora kralja Aleksandra i kraljice Drage i deo arhive Srpskog kraljevskog pozorišta stigli u Srbiju

Knjige iz četiri biblioteke čuvenih srpskih porodica u Francuskoj nedavno su stigle u Srbiju. U 68 kartonskih kutija spakovano je više hiljada publikacija namenjenih za legate Milovana Danojlića, Darka Tanaskovića, Marka S. Markovića i zbirku knjiga Đuze Radovića.

Milovan Danojlić

Milovan Danojlić (1937) poklonio je veći deo svoje biblioteke iz Poatjea za svoj legat pri Muzeju knjige i putovanja, čiji je jedan od osnivača – više od hiljadu knjiga, mnoge sa posvetama. Naš ugledni književnik koji decenijama živi i radi u Francuskoj, poklonio je, takođe, važan deo svoje arhive, u kojoj su naročito značajni rukopisi njegovih knjiga i kompleti njegovih višedecenijskih članaka i intervjua u novinama.

Milovan Danojlić sa suprugom Sanjom Bošković

Milovan Danojlić sa suprugom Sanjom Bošković

Predstavnici „Adligata“, udruženja pri kojem rade Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, bili su gosti u Danojlićevom domu, gde su fotografisali njegov radni i životni prostor za arhivu Muzeja srpske književnosti.

Đuza Radović

Đuza Radović

Knjige iz biblioteke crnogorskog akademika Đuze Radovića, dugogodišnjeg direktora Narodne biblioteke Srbije i predsednika Bibliotekarskog društva Srbije poklonila je njegova ćerka, prevodilac na francuski jezik Dučića i Danojlića, gospođa Vesna Bernar. Zanimljivo je da se radi o važnim izdanjima srpskih knjiga koje je njen otac preneo u Francusku, a koja su se sada vratila u Beograd, piše u saopštenju „Adligata“.

Biblioteku dr Marka S. Markovića (1924-2012), teologa, doktora političkih nauka, istoričara, književnog kritičara i jednog od najboljih publicista srpske emigracije, poklonila je njegova ćerka prof. Svetlana Marković. Njen otac je kao vojnik Draže Mihailovića na kraju rata prebegao u Italiju, a kasnije u Francusku. Zato se u biblioteci nalaze veoma retki i do sada nepoznati primerci knjiga koje su srpski vojnici štampali u vojnim logorima u Italiji, kao i obimna emigrantska štampa sa različitih meridijana. „Adligat“ je u februaru 2017. godine osnovao posebnu Biblioteku dijaspore koja se bavi prikupljanjem srpske emigrantske štampe.

U „Adligat“ je stigao i deo arhive Marka S. Markovića i njegovih predaka – dede po ocu Marka M. Markovića, fabrikanta i dvorskog knjižara porodice Karađorđević i dede po majci, Đorđa Jovanovića, ličnog lekara kralja Aleksandra Obrenovića, profesora Velike škole, jednog od osnivača Vrnjačke Banje, potomka Karađorđevog vojvode Janka Katića.

Najzanimljiviji poklon su originalni meniji za svečane ručkove na dvoru kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage, na kojima se može pročitati šta se tih dana posluživalo na dvoru. U ovoj dragocenoj arhivi pronađen je i dokument iz kancelarije kneza Miloša Obrenovića, original jednog od prvih srpskih telegrafa poslat pre 1882, pisma Velimira Valožića koji je 1854. godine otvorio izdavačku knjižaru – jedinu takvu u to vreme u Beogradu i Srbiji, dokumenta o bugarskim zarobljenicima pod srpskom komandom 1917. godine i mnoga druga arhivska građa od prvorazrednog značaja za proučavanje srpske istorije.

Originalni nacistički ratni proglasi koji su pronađeni u Markovićevoj arhivi, a koje su Nemci u jeku Drugog svetskog rata lepili po beogradskim banderama, baciće novo svetlo na ovaj istorijski period.

U Adligat je, u okviru Markovićevih spisa, stigao i deo arhive Srpskog kraljevskog pozorišta, uključujući originalne autorske ugovore za ugledne srpske glumce sa početka XX veka. S obzirom na to da je pozorišni arhiv izgoreo u bombardovanju 1941. godine, u „Adligatu“ se sada nalazi značajan materijal za proučavanje srpske pozorišne istorije.

Srpski orijentalista i ambasador Darko Tanasković (1948) poslao je za svoj legat u „Adligatu“ knjige o Turskoj, islamu i arapskom svetu – teme kojima se najviše bavi.

Izvor: Blic

 

Posted on 4. januara 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: