Čudotvorna moć ljubavi

Širite ljubav oko sebe, a pre svega u svojoj kući. Pružajte ljubav deci, ženi ili mužu, prvom susedu… Nemojte dozvoliti da ljudi od vas odlaze lošije volje i nesrećniji nego što su došli. Budite oživotvorenje božje blagosti, blagosti na licu, u očima, osmehu i toplom pozdravu. (Majka Tereza)

melem-za-dusu.jpg


Jedan profesor sa grupom svojih studenata sociologije obilazio je siromašna predgrađa Baltimora da bi napravili studiju o 200 momaka. Trebalo je da napišu šta misle o budućnosti svakog od tih dečaka. Studenti su, svi do jednoga, napisali da ti dečaci nemaju nikakvih šansi za uspeh. Drugi profesor sociologije posle izvesnog perioda proučavao je tu istu studiju. Od svojih studenata zatražio je da istraže šta se dogodilo sa nekadašnjim dečacima.

Studenti su saznali da su, osim 20 dečaka koji su se odselili ili umrli, 176 od 180 postali uspešni advokati, doktori i poslovni ljudi. Profesor je bio zapanjen. Odlučio je da detaljnije ispita u čemu je stvar. Svi ti ljudi, srećom, živeli su u okolini, tako da je svakome od njih mogao da postavi pitanje: „Šta je, po vašem mišljenju, najviše doprinelo uspehu koji ste postigli?“

U svim slučajevima odgovor je ukazivao na činjenicu da su dečaci imali dobru učiteljicu. Učiteljica je još uvek bila u životu, pa je profesor potražio tu staru, ali još živahnu ženu koja je koristila magičnu formulu pomoću koje je te dečake izvukla iz siromašnih udžerica u predgrađu i utrla im put ka uspehu. Učiteljičine oči su blistale, a usne se razvukle u ljubazan smešak. „To je tako jednostavno“ – rekla je. „Volela sam te dečake.“

Erik Batervort


Iz knjige Melem za dušu (Džek Kenfild i Mark Viktor Hansen)

Posted on 1. januara 2018., in Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka, Priče i pesme. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. Goran Jurković

    Svaki čovjek koji vrijedi i voli to što radi, na neki način svoju ljubav ostavlja u svojem djelu

    Liked by 1 person

  2. Reblogged this on Kultura i ja and commented:
    Najlakše je kad (ih) volite!

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: