Advertisements

Danas je Sveti Nikola

Danas je Sveti Nikola – slava sa najdužom tradicijom kod našeg naroda i za koju se kaže: „Pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu“.

Sveti Nikolaj Čudotvorac, arhiepiskop mirlikijski, slavni svetitelj, slavljen i danas po celome svetu, pre nego što je postao svetac, bio je običan čovek.

Sin jedinac veoma znamenitih i bogatih roditelja, Teofana i None, koji su živeli u gradu Pataru, u Likiji. Posle smrti roditelja, Nikolaj je razdelio nasledstvo siromasima, ne zadržavajući ništa za sebe, jer je želeo da se posveti Gospodu i njegovim nepoznatim putevima.

Kao sveštenik u Patari, pročuo se svojim milosrđem, mada je on brižljivo skrivao svoja milosrdna dela, ispunjujući reč Gospodnju: „Da ne zna levica tvoja što čini desnica tvoja“ (Mt 6, 3).

Kada se predao samoći i molitvi, smišljajući da tako da do smrti proživi, dođe mu glas: „Nikolaje, pođi na podvig u narod, ako želiš biti od Mene uvenčan“.

Odmah zatim, Božjom voljom, bio je izabran za arhiepiskopa grada Mira u Likiji. Milostiv, mudar, neustrašiv, sveti Nikolaj bio je pravi pastir svom dobrom stadu.

U vreme progona hrišćana pod Dioklecijanom i Maksimijanom, bačen je u tamnicu, ali je i u tamnici poučavao ljude zakonu Božjem. Prisustvovao Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji i iz velike ljubavi prema istini, udario je rukom jeretika Arija. Zbog toga dela, uklonjen je sa Sabora i od arhijerejske službe, sve dok se nekolicini prvih arhijereja na Saboru nije javio sam Gospod Hristos i Presveta Bogorodica i ne objaviše Svoje blagovolenje prema Nikolaju.

Zaštitnik istine Božje ovaj divni svetitelj bio je odvažan zaštitnik pravde među ljudima. U dva maha spasao je po tri čoveka od nezaslužene smrtne kazne. Milostiv, istinit, pravdoljubiv, on je hodao među ljudima kao anđeo Božji. Još za vreme njegovog života, ljudi su ga smatrali svetiteljem i prizivali ga u pomoć u mukama. Darovan od Boga jakom verom, za života je učinio puno čuda, zbog kojih je postao omiljen kod naroda.

U starosti se razboleo i upokojio se u Gospodu, 6. decembra 343. godine (v. 9. maj).

Neki od običaja i verovanja na ovaj dan:

  • Danas, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.
  • Daruju se deca. Budući da je Sveti Nikola poznat i kao zaštitnik dece, od davnina je postojao običaj da se na dan kada se ovaj svetac slavi, daruju deca orasima, jabukama i slatkišima.
  • Prave se šareni kolači u obliku ptica koji se prelivaju vinom i daju se uveče deci da ih pojedu.
  • Gospodar je vode i zaštitnik putnika. Slave ga mornari, brodari, ribari. Narodna verovanja kažu i da na ovaj dan lađari, ma gde da se nađu, spuštaju sidra i zaustavljaju lađe da se mornari pomole svetitelju, pa tek onda nastavljaju put.
  • Sadi se božićno žito, kao simbol plodne nadolazeće godine, novog života i dobrih useva.
  • Slavi se posna slava.
  • Opraštaju se drugima dugovi. Na taj dan, u Vizantiji je bio običaj da se amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji verovanje da će onome ko danas oprosti dug, sledeća godina biti bogata i plodna. Veruje se da i ne treba nikoga podsećati na dug i time mu dodatno otežavati činjenicu da je dužnik.
  • Veruje se da Sveti Nikola prevozi duše sa ovog na onaj svet. Nekada je mrtvima uzimao dušu i merio, ali je kasnije taj odgovorni posao uzeo arhanđel Mihailo, dok i njega nije zamenio anđeo Gavrilo.

Priredila Rea Mnc, koristeći podatke iz Srpskog narodnog kalendara (Dragomir Antonić)
Advertisements

Posted on 19. decembra 2017., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: