Advertisements

Danas su Sveti Kozma i Damjan – Vračevi

Današnji dan  posvećen je Svetom Kozmi i Damjanu, braći po telu i duhu, rodom iz Rima, rođenim od oca neznabošca i majke hrišćanke. Napušteni od oca, odnegovala ih je majka Teodotija, koja ih je vaspitala kao prave hrišćane.

sveti-kozma-i-damjan-copy-620x350

Bili su lekari i kako hrišćani veruju čudotvorci. Pominje se da su imali veliki dar od Boga, da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su zahtevali od bolesnika da veruju u Isusa Hrista.

Nasledivši veliko imanje, oni su ga milostivo razdavali siromašnima. U to vreme u Rimu  je vladao car Karin. Braću su uhvatili i doveli ih pred njega, okovanu u lance. Posle dugog ispitivanja, car im je naredio da se odreknu vere u Isusa Hrista i prinesu žrtve rimskim bogovima. Međutim, Kozma i Damjan ne samo što nisu poslušali cara, nego su ga još i savetovali da on prizna „jedinoga istinitoga Boga“. Sveti mučenici Kozma i Damjan rekli su mu „Naš Bog nije stvoren, no On je Stvoritelj svega, a tvoji su bogovi izmišljotine ljudske i delo ruku umetnika. I kad ne bi bilo umetnika da vam naprave bogove, vi se ne biste imali kome klanjati.“

Pominje se da su braća izvela čudo i izlečila cara od teške bolesti – nakon toga, car je i sam poverovao u Isusa Hrista i pustio braću. I oni su produžili da propovedaju hrišćanstvo i leče bolesnike.

Predanje kaže da im je zbog njihove slave, pozavideo  neki lekar, nekadašnji njihov učitelj, odveo ih u planinu, pod izgovorom da beru lekovite trave i da ih je tamo ubio kamenjem. Ovi svetitelji su se upokojili 14. novembra nepoznate godine.

Sveti Vrači su esnafska slava lekara i lekarskih udruženja. Narod ih slavi kao velike dobrotvore.

Napisala Rea Mnc

Izvor podataka: Spc.rs i Srpski narodni kalendar (D. Antonić)

Advertisements

Posted on 14. novembra 2017., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: