Advertisements

Sve zemlje, pa i Srbija, nazvane su po jednom od ova četiri pojma

Gotovo svaka zemlja na svetu ime je dobila po jednoj od ove četiri stvari: imenu plemena, osobini teritorije, strani sveta, važnoj ličnosti iz istorije.

33665726359e4709cd9711094005690_v4_big

Ime plemena 

Najviše država dobilo je nazive prema imenima plemena, naročito u Evropi. I Srbija je dobila ime na sličan način. Prema jednoj teoriji, Srbija je bila prostor na kom je živeo narod Srbi, jedan od dva južnoslovenska naroda koja pominje Konstantin VII Porfirogenit. (Prema drugoj, dobila je ime po teritoriji koja je u Rimskom carstvu označavala oblast Gornje Mezije).

Italija je, pak, dobila ime po plemenu Vitala, Francuska po Francima, Švajcarska po narodu Švicima, Vijetnam po Vijetima na jugu.

Neka imena država su izvedenice iz opisa njihovih stanovnika, pa tako „papua“ u Papua Novoj Gvineji označava „kovrdžave“.

Osobina teritorije 

Alžir je dobio ime po istoimenoj prestonici koja znači „ostrva“ i odnosi se na ostrva nadomak obala.

Island je dobio ime po ledu („zemlja leda“), što je u kontradiktornosti sa zelenim livadama koje se mogu naći na ovom tlu, ali se pretpostavlja da je to ime dobio kako bi odvratio potencijalne kolonizatore. Na sličan način, Grenland („zelena zemlja“) lažno je označen kao plodna zemlja, kako bi se namamili naseljenici.

Prema predanju, Kristofer Kolumbo je dao ime Kostariki („Bogata obala“) nakon što je video da domorodačko stanovništvo nosi nakit od zlata.

Barbados, „bradati“, navodno je dobio ime po drvetu banian, koje liči na veliku bradatu smokvu.

Honduras označava „dubinu“ ili „duboku vodu“, a Singapur „grad lava“.

Strana sveta 

U svetu ima oko 25 zemalja čije ime potiče od lokacije. Među njima je i Australija, koja je dobila ime po hipotetičkom kontinentu o kom su razmišljali drevni Grci “ Terra Australis Incognita“, što znači „Nepoznata Južna Zemlja“.

Nipon, naziv Japana koji koristi njegovo stanovništvo, označava „zemlju izlazećeg sunca“.

Važna ličnost 

Ostale zemlje dobile su imena po istaknutim istorijskim ličnostima. Sjedinjene Američke Države dobile su ime po istraživaču Amerigu Vespučiju, a Filipini po kralju Filipu II.

Kolumbija nosi ime Kristofera Kolumba, dok je vojni i politički lider Venecuele Simon Bolivar inspirisao imena dve južnoameričke zemlje – Bolivije i Bolivarska Republika Venecuela.

I religijske ličnosti su česta inspiracija za nazive zemalja. Dobar primer je Izrael, koji je ime dobio po jevrejskoj verziji imena Jakov, oca jevrejskog naroda.

Izvor: b92

Advertisements

Posted on 12. novembra 2017., in Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: