Žene geniji: Knjiga o provokativnoj francuskoj spisateljici Kolet

U izdanju „Plavog Jahača“, na Beogradskom sajmu knjiga, pojaviće se esej Julije Kristeve o čuvenoj francuskoj spisateljici Kolet, koju su smatrali nacionalnim simbolom Francuske. To je treća autorka, iz poznate triologije Kristeve o – ženama genijima, pored Hane Arent i Melanije klajn.

„Francuska spisateljica Sidoni Gabrijel Kolet (1873 – 1954) živela je život punim plućima. Pošto se rastala od svog starijeg muža, napisala je oko pedeset knjiga, bavila se novinarstvom, nastupala u varijeteu i šokiraja javnost otvorenim vezama sa muškarcima i ženama. Čak je, na sceni Mulen Ruža 1907. godine, poljubila drugu ženu, što joj je donelo mnoge javne osude. Kao i odnos sa svojim pastorkom, zbog koga se raspao njen drugi brak. Sa svojih 62 godine udala se po treći put za mnogo mlađeg muškarca, sa kojim je ostala u braku do kraja života“, navodi se u najavi knjige.

Julija Kristeva jedna je od najznačajnijih filozofkinja, teoretičarki umetnosti i književnosti, svetski poznata psihoanalitičarka, književna kritilčarka, spisateljica, feministkinja. Rođena je u Bugarskoj 1941. godine, a od šezdeseth godina živi u Parizu, profesorka je na Univerzitetu Paris Diderot. Postala je uticajna nakon objavljivanja svoje prve knjige, „Semiotika“ 1966. godine. Doktorirala je na Univerzitetu Sveti Kliment Ohridski, a zatim emigrirala u Francusku. Po dolasku u Pariz, upoznaje vodeće francuske intelektualce toga doba, kao što su: Rolan Bart, Elen Siksu, Mišel Fuko, Žak Derida i Filip Solers, sa kojim je u braku.

Izvor: Blic

 

Posted on 25. oktobra 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: