Pozajmi glas Istorijskoj biblioteci

Istorijska biblioteka, internet enciklopedija na srpskom jeziku, uvela je mogućnost preslušavanja zvučnih snimaka članaka iz njihove baze na sajtu. Akciju „Pozajmi glas Istorijskoj biblioteci“ pokrenuli su novembra 2012. godine urednici sajta Nataša Pešić, profesorka španskog jezika i književnosti i istoričari Uroš Milivojević i Miloš Milojević.

 Pozajmi glas Istorijskoj biblioteciPre nekoliko godina nas je kontaktiralo društvo za slepa i slabovida lica „Homer“ i zatražilo dozvolu da ozvuči naše tekstove za svoje članove, na šta smo rado pristali. Nakon izvesnog vremena, došli smo na ideju da uključimo linkove snimaka sa njihovog sajta u naše članke. Kada smo videli da nisu ništa uradili po tom pitanju, došli smo na ideju da sami to učinimo – izjavila je Nataša Pešić za portal iSerbia i dodala da su bili prijatno iznenađeni brojem onih koji su bili spremni da se priključe akciji.

Ona kaže da je za sada pročitano stotinak kratkih članaka i da je u planu da pređu i na one obimnije, koji su prema njihovim kriterijumima, najkvalitetniji na sajtu.

Kako snimiti članak?

Izaberete bilo koji program za snimanje (može čak i najobičniji telefon), odaberete članak sa sajta koji nije pročitan. Kada završite, snimak, zajedno sa popunjenom i potpisanom dozvolom, pošaljite na mejlove:

istorijskabiblioteka@gmail.com ili info@istorijskabiblioteka.com.

Slušajući članak, korisnik treba da ima osećaj da mu prijatelj ili član porodice priča priču, jer se na taj način lakše pamti. Kako Nataša navodi, ovom akcijom su u rad sajta uključili i sve njegove čitaoce, što je i bila prvobitna zamisao.

Smatramo da različiti dijalekti, kojima su priče pročitane, daju posebnu draž snimcima i uopšte celoj akciji i da će upravo zbog toga korisnik lakše upamtiti ono što sluša, jer će pored priče, upamtiti i glas, naglasak, akcenat osobe koja je pročitala članak – dodaje.

Ovde se mogu pronaći članci iz različitih oblasti, a pojednostavljeni kriterijumi pretrage (kategorija, tagovi, zadata reč), omogućavaju korisnicima da lako pronađu željeni sadržaj. Svi tekstovi su bazirani na stručnoj literaturi, a pored istorijskih činjenica, mogu se naći i razne zanimljivosti i anegdote o ljudima i događajima.

Mojim kolegama, koje imaju oštećenje vida, kao i meni, bi mnogo značilo kada bismo imali svu neophodnu literaturu u elektronskom izdanju. Kako zbog finansijskog stanja nismo baš svi u mogućnosti da knjige adaptiramo na Brajevu azbuku, sami smo primorani da se snalazimo. Istorijska biblioteka je za mene prijatno iznenađenje i od velike pomoći u učenju – u razgovoru za naš portal, izjavila je Dejana P., studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu.

Ovom prilikom vas portal iSerbia poziva da se priključite ovoj akciji i pomognete slepima i slabovidima da savladaju neophodnu literaturu i da se edukuju. Više informacija o tome kako bi sve to trebalo da izgleda možete videti ovde.

Autor Jelena Nikolić

Izvor: iSerbia

 

Posted on 12. oktobra 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: