Advertisements

14 neverovatnih činjenica o ženskom telu

Često se za žene kaže da su misteriozna bića, a naučna istraživanja nam svaki dan donose nove zanimljivosti koje idu u prilog ovoj tvrdnji.

 dove-telo-c5beena

Predstavljamo vam čak 14 neobičnih činjenica o ženskom telu:

Ženska srca kucaju brže –  Muško srce napravi oko 70 otkucaja u minuti, dok srce žene stvara 78 otkucaja u istom vremenskom intervalu.

Žene sporije sagorevaju masti –  S obzirom na razlike u telesnoj masi, muškarci sagorevaju do 20%  više kalorija u stanju mirovanja od žena.

Žene imaju jači imunitet – Žene imaju aktivniji imunitet pa se lakše bore protiv infekcija, ali zbog veoma aktivnog imuniteta sklonije su autoimunim bolestima.

Prečnik vlasi ženske kose je dva puta manji – Zbog velike količine ženskih hormona, ženske vlasi su zaštićenije od testosterona i time manje sklone gubitku kose.

Žene imaju istančanije čulo ukusa – Oko 35% žena ima odlično čulo ukusa, a to znači da mogu identifikovati slatko, kiselo i gorko jače nego što je to uobičajeno, u odnosu na 15% muškaraca.

Žene bol osećaju intenzivnije – Istraživanja su pokazala da žene imaju više nervnih receptora, što uzrokuje intezivniji osećaj bola nego kod muškaraca.

Žensko čulo mirisa je oštrije od muškog – Ženski mozak prosečno sadrži 43% više ćelija i 50% više neurona u delovima koji su zaduženi za miris. Na primer, žene bolje prepoznaju miris ljudi, a ženski hormon estrogen još više pojačava tu osetljivost.

Žene više plaču –  Žene godišnje plaču od 30 do 45 puta, a muškarci tek 6 do 17 puta. Suze sadrže veliku količinu prolaktina – hormona koji je u bliskoj vezi sa emocijama. Kod žena je nivo ovog hormona mnogo veći nego kod muškaraca.

Trećina žena u toku trudnoće žudi za neobičnim kombinacijama namirnica – Žene, kažu stručnjaci, najviše žude za sladoledom i krastavcima.

Žene bolje prepoznaju zvukove visokih frekvencija – Nekoliko studija je pokazalo da su žene bolje od muškaraca kada je u pitanju oštrina sluha iznad 1 ili 2 kHz. Naučnici kažu da je ovde evolucija odigrala bitnu ulogu i da je ženski mozak “programiran” tako da čuje plač deteta.

Žensko telo je fleksibilnije od muškog – Građa ženske karlice jedna je od anatomskih prednosti za fleksibilnost. Zbog širih i plićih kukova, žene imaju veći raspon pokreta u karličnom pordučju.

Žene trepću dva puta češće – Treptanje održava vlažnost očima i štiti ih od stranih tela koja ulaze ili od iritacije. Zbog višeg nivoa hormona estrogena u svom sastavu, žene trepću više.

Žene bolje razlikuju boje – Stručnjaci tvrde da oči pripadnica lepšeg pola imaju više gena za “razlikovanje boja”, pa ih one mnogo bolje prepoznaju. Ti geni se nalaze u X hromozomu, a s obzirom na to da žene imaju dva, a muškarci jedan, bolje vide boje.

Ženska koža je deset puta osetljivija – Hormon testosteron određuje karakteristike muške kože i daje joj drugačiju strukturu od ženske. Ženina je mnogo osetljivija, dok muškarci uglavnom imaju deblju i masniju kožu.

 

Izvor: Savrsena.com

 

Advertisements

Posted on 29. avgusta 2017., in Zdravlje, sport i lepota. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: