Advertisements

Kako da ohrabrite decu da čitaju tokom leta

Ne potcenjujte važnost čitanja leti. Eksperti kažu da nekoliko meseci bez knjige može značajno da utiče na dečju sposobnost da se u daljem obrazovanju suoče sa sve težim i težim tekstovima. Postavlja se pitanje kako ohrabriti svoje mališane da se late knjige iako bi se ceo dan najradije brčkali u bazenu i igrali loptom sa svojim drugarima.

pexels-photo-256548-660x438

Ponudićemo vam 4 saveta koji mogu dati pozitivne rezultate.

1. Dopustite deci da izaberu knjigu koju će da čitaju

Nema svrhe nametati deci svoj izbor. Dozvolite im da sami odlučuju o materijalu za čitanje, makar i vi imali loše mišljenje o njemu. Verovatno ni vi niste voleli kada su vama u detinjstvu određivali šta da čitate. Uostalom, istraživanja su pokazala da su veće šanse da deca završe knjigu koju su sama izabrala.

2. Napravite specijalno mesto za čitanje

Uz dečiju pomoć izaberite kutak u kući koji će isključivo biti namenjen čitanju. Učinite ga zanimljivim i udobnim, tako da vaši mališani ne mogu da odole da ne provode vreme u njemu. Preporučuje se dosta jastuka i okruženost kućnim biljkama.

3. Čitajte zajedno sa decom

Ne samo što mame, tate, bake i deke, treba da čitaju zajedno sa decom, već je bitno i da od toga naprave interaktivno iskustvo. Na primer, nije na odmet da ponekad pitate dete šta misli da će sledeće da se desi u knjizi ili kako bi oni reagovali da se nalaze u istoj situaciji kao likovi u romanu.

4. Kada idete negde zajedno, uvek nosite njihove knjige sa sobom

Potrudite se da vaša deca uvek imaju nešto za čitanje, bilo da idete u park, na bazen ili za slučaj da ćete dugo čekati pregled kod lekara. Kako ne bi teglili glomazne knjige, možete poneti i elektronski čitač knjiga, koji će se možda vašem mališanu činiti i znatno zanimljivijim, budući da živimo u vremenu kada je tehnologija sveprisutna.

Izvor: Citymagazine.com

Advertisements

Posted on 23. jula 2017., in Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Poučno. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. …Da, slažem se, važno je čitati, slušati glazbu, gledati kvalitetne filmove i serije, i to već u ranoj mladosti. Kao i zima, tako i ljeto ima svojih čari kad je u pitanju čitanje, posebno u kasnovečernje sate, kad vrućina malo popusti, a na nebu se vide zvijezde, ili se čuje žuborenje potoka i pjev ptica (za one koje vole odmor u planinama) ili šum morskih valova…

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: