Advertisements

Godina zeca – Arto Pasilina

U izdanju izdavačke kuče Odiseja, 2015. godine objavljen je roman Godina zeca, koju je napisao poznati finski pisac Arto Pasilina.

Finsku književnost, mentalitet finskog naroda i njihovu kulturu – veoma slabo poznajem, ali nakon ovog romana, dobila sam želju da saznam više. Da pročitam više.

Godina zeca 3

Arto Pasilina je jedan od najznačajnijih i najprevođenijih finskih pisaca. Roman Godina zeca smatra se vrhuncem stvaralaštva ovog slavnog pisca. Prevođen je i nagrađivan širom sveta, doživeo je milionske tiraže i 1994. godine uvršćen je u Uneskovu zbirku najznačajnijih umetničkih dela. Filmske i pozorišne adaptacije rađene su po ovom romanu.

Iz mog ugla, ovo je lep pogled na svet jednog prosečnog Finca, intelektualca u zrelim godinama, nezadovoljnog svojim, naizgled uspešnim, ali, kako se pokazalo, ispraznim životom. Glavni junak Vatanen, poznati novinar, nakon čudne igre slučaja i spašavanja malog pregaženog zeca, rešava da ostavi sve ono što je stekao u životu iza sebe i krene iz početka. Kreće na put, iz mesta u mesto. Iz posla u posao. Nov izbor dovodi ga u sijaset novih avantura i susreta sa novim likovima. A i konačno – dovodi ga do ispunjenosti. Do svrhe.

Kroz roman se provlači britak humor i više komičnih situacija, koje se graniče sa apsurdnim, ali koje ipak, na prijatan način, vode čitaoca kroz avanture glavnog junaka i čine da se srodi sa njim i pokaže mu da ima pravde i za poštenog čoveka na ovom svetu.

Verujem da sam vas bar malo zainteresovala da pročitate ovaj lepi roman.

Izdavačka kuća Odiseja pravi odličan izbor pisaca i romana.


Napisala Rea Mnc

 

Advertisements

Posted on 19. jula 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: