Advertisements

Kad bi DNK određivao granice, mapa Evrope bi ovako izgledala

Kako bi izgledale Europa, Azija i Afrika da su granice rađene na temelju haplogrupa, odnosno grupa koje dele istog pretka, pokazuje karta koju je objavio jedan korisnik Redita.

display

Iz nje se vidi da Britanci imaju više genetske sličnosti s Italijanima ili Portugalcima, nego s Dancima ili Fincima, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama naše regije, odnosno između Hrvata, Srba i Bosanaca i Hercegovaca.

Iz karte se mogu videti sledeće haplogrupe:

Haplogrupa R1b 

Najčešće je prisutna u zemljama Zapadne Europe, ali i u nekim delovima Rusije kao i Srednje Afrike. U nižim postocima može se pronaći i u Istočnoj Europi, Zapadnoj Aziji, kao i delovima Severne Afrike i Središnje Azije.

Haplogrupa R1a 

Proširena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, Srednje Europe, juga Sibira pa sve do juga Azije.

Haplogrupa N 

Široko je rasprostranjena širom severa Evroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije i na jugu Evrope.

Haplogrupa I1 

Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 odsto muškaraca u Danskoj , 31,5 odsto muškaraca u Norveškoj i oko 28 odsto muškaraca u Finskoj.

Haplogrupa I2 

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gde su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svetu s prosekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bosanci i Hercegovci, Srbi…

Haplogrupa J1 

Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka i delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće je pronaći i na severu Afrike, jugu Europe, kao i među jevrejskim grupama, posebno onima s prezimenom Cohen. Mnogo ređa je, ali može se pronaći u nekim delovima Evrope, u Središnjoj Aziji i na indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2 

Pronalazi se i u Zapadnoj, Srednjoj i Južnoj Aziji, delovima Evrope i Severne Afrike, ali najčešće se povezuje sa sjverozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla s područja između Kavkaza, Mezopotamije i Levanta.

Haplogrupa E 

Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identificiranih subgrupa i taj uzorak je izuzetno redak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi.

Haplogrupa G 

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem procentu, među stanovništvom Evrope, Južne i Srednje Azije, kao i Severne Afrike.

Izvor: b92

Advertisements

Posted on 12. jula 2017., in Poučno, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. 2 komentara.

 1. U vecini slucajeva rec je samo o relativnoj vecini. Na primer u
  Bugarskoj haplogrupa E je tek nesto vise od 23%.
  Ove haplogrupe se nalaze samo kod muskaraca i odreduju se na osnovu dela Y hromozoma koji ne utice na telesne osobine. Visina nije posledica prisustva haplogrupe I2. Stanovnistvo ovih oblasti potice od malog broja predaka, sto je dovelo do povecane genetske homogenosti – istovetnosti. Ta homogenost se vidi u dominaciji jedne haplogrupe i vecem broju visokih ljudi. Na visinu osim gena uticu i ishrana i drugi prirodni uslovi.
  Vise podataka o haplogrupama u Evropi moze se naci na

  http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

  i

  https://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_group

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: