Advertisements

Vavilonska kula je ipak postojala: Naučnici otkrili ko je i kako sagradio biblijsko čudo!

Javnosti je prvi put prikazana kamena ploča koja predstavlja možda definitivan dokaz postojanja biblijske Vavilonske kule i daje odgovor na pitanje ko ju je sagradio.

Vavilonska kula

Vavilonska kula / Kamena ploča sa digitalno naglašenim reljefom koji prikazuje Vavilonsku kulu i Nabukodonosora II; Izvor: Wikipedia Creative Commons / Printscreen Smithsonian

Priča o Vavilonskoj kuli jedna je od najintrigantnijih biblijskih epizoda, zbog čega se oduvek raspravljalo o njenoj istinitosti. Eksperti za Bibliju nebrojeno puta su se sukobili oko toga da li je postojala ili ne. Sada konačno, međutim, jedna kamena ploča može staviti tačku na vekovnu debatu.

Ruševine biblijskog grada Vavilona nalaze se na teritoriji današnjeg Iraka i otkrivaju mnoge tajne. Najveća od njih je svakako prostrani temelj građevine za koju se smatra da predstavlja ostatke nekadašnje Vavilonske kule.

„Kao dete mislio sam da je u pitanju samo legenda i dosta ljudi smatra ovu priču za biblijsku legendu, ne znajući da je ona stvarno postojala“, kaže Džef Alen iz organizacije World Monument Fund.

Kamena ploča sa reljefom koji prikazuje Vavilonsku kulu i Nabukodonosora II; Izvor: Printscreen/Smithsonian

 Kamena ploča sa reljefom koji prikazuje Vavilonsku kulu i Nabukodonosora II

Zahvaljujući drevnim tekstovima, stručnjaci imaju uvid kako je građevina izgledala, ali sada se pojavio zapanjujući dokaz. Upisan na površini ploče (koja se nalazi u privatnom vlasništvu i do sada nije predstavljena javnosti) nalazi se opis koji otkriva ne samo tačno kako je Vavilonska kula izgledala, već i kako je građena.

„Ova ploča jak je dokaz da je biblijska priča o Vavilonskoj kuli inspirisana građevinom koja je stvarno postojala“, kaže Endru Džordž sa londonskog SOAS univerziteta.

Kamena ploča potiče iz 6. veka pre nove ere i otkrivena je u Vavilonu pre više od jednog veka. Nije se znalo koliko je ova ploča važna dok profesor Džordž, stručnjak za drevne tekstove, nije preveo blede rezbarije koje se na njoj nalaze.

Na vrhu reljefa nalazi se uklesani stepenasti toranj pored koga stoji ljudska figura sa štapom i konusnim šeširom. Ispod reljefa je uklesan tekst koji kaže da je ova terasasta piramida ustvari Vavilonska kula.

Ova ploča pruža prvi uvid u to kako je prava Vavilonska kula izgledala i potvrđuje da je građevina bila mesopotamska stepenasta piramida sačinjena od sedam nivoa. Još značajnije, ovaj reljef otkriva da je za njenu gradnju odgovoran najpoznatiji mesopotamski vladar – Nabukodonosor II. Ploča takođe otkriva kako je kula sagrađena.

Zapis kaže da su stanovnici sa prostora od „gornjeg mora“ (Mediterana) do „donjeg mora“ (Persijskog zaliva) mobilisani u cilju gradnje ove kule. Ovaj tekst identičan je biblijskoj priči o tome kako je Vavilonska kula sagrađena i za stručnjake ova ploča čvst je dokaz da kula nije samo plod mašte već antička građevina koja je stvarno postojala.

Poznato je da je Nabukodonosor II (630-561. p. n. e.) bio najmoćniji vladar Novog vavilonskog carstva, i po verovanju, za svoju ženu Semiramidu izgradio je viseće vrtove u Vavilonu koji se ubrajaju u Sedam svetskih čuda Starog sveta. On se spominje kao neko ko je kulu obnovio, a po predanju iz starozavetne Knjige postanja, Vavilonsku kulu sagradili su Nojevi potomci, koji su živeli nekoliko generacija nakon Velikog potopa, negde oko 2000. godine pre nove ere.

Izvor: Newsweek.rs

 

Advertisements

Posted on 11. jula 2017., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: