Advertisements

15 STVARI KOJE MORATE DA PRESTANETE DA RADITE SEBI

Pre nekog vremena bio sam inspirisan da sastavim listu sklonosti koje sam uočio posmatrajući sebe, ali i ljude koji me okružuju. Ove sklonosti, po mom mišljenju, mogu umnogome zakomplikovati život i učiniti ga mnogo težim nego što je potrebno. Prođite kroz spisak, vidite koliko se stvari odnosi na vas i osećajte se slobodnima da u komentarima dodate stvari koje se tiču lično vas.

stop doing list

1. Prestanite da bežite od svojih problema

Ni od čega ne možete zauvek bežati, a verovali ili ne, što duže od nečega bežite, to će vam teže biti da se sa time suočite. Izazovi se pojavljuju sa razlogom, a koliko god izgledalo teško da se sa njima suočite i prevaziđete ih, oni vam uvek pružaju priliku da postanete jača i sposobnija verzija sebe. Takođe, vrlo je malo stvari koje toliko oslobađaju kao osećaj konačnog suočavanja sa nečim što ste odlagali ili čega ste se plašili toliko dugo.

2. Prestanite da lažete sebe i druge

Po mom mišljenju, laganje je proces koji prirodno teži nagomilavanju. Ono što počne kao mala i jednostavna laž (često baš sa namerom da neko ne bude povređen) brzo se pretvara u potpuno lažnu realnost, gde vas od otkrivanja istine sprečava upravo neželjena reputacija lažova. Lažemo jedni druge, ali, čak i više, lažemo sebe kako bismo zaštitili sopstveni krhki ego. Možda ćemo čak biti primorani da lažemo sebe i sada kada čitamo ovu listu, ne želeći da priznamo koliko ovih sklonosti pronalazimo kod sebe. Zapamtite da je prošlost doprinela u stvaranju onoga što ste danas, ali vas ne definiše; stoga uvek imate mogućnost da postanete potpuno iskreni. Tada ćete verovatno biti prijatno iznenađeni time koliko je lakše živeti u iskrenosti.

3. Prestanite da dopuštate strahu od grešaka da vas spreči da učinite nešto

Greške svakako mogu biti frustrirajuće iskustvo, ali one nikada nisu vredne toga da nas zadrže da radimo ono što nas privlači. Svi već znamo da se iz grešaka uči, ali moramo da zapamtimo da još više učimo onda kada izađemo iz sopstvene zone komfora i uradimo nešto novo i drugačije.

4. Prestanite da se upoređujete sa drugima

Bio to naš idol, ili čak neki prijatelj ili kolega sa posla, mnogi od nas imaju prirodnu sklonost ka upoređivanju sebe ili sopstvenih okolnosti sa tuđima. Pomislite samo koliko ste puta rekli naglas ili u sebi: „Mora da je jako lepo…“ posmatrajući neki aspekt tuđeg života. Kao što kaže poznata izreka: trava je uvek zelenija u tuđem dvorištu. Da li trava stvarno jeste ili nije zelenija za nas ne bi trebalo da bude važno, jer je jedina trava na koju treba da se fokusiramo upravo trava pod našim nogama. Onda kada prestanemo da se upoređujemo sa drugima i počnemo da se fokusiramo na sopstveno iskustvo, prihvatićemo situaciju u kojoj se nalazimo i naći ćemo motivaciju da situaciju promenimo, ako to želimo.

5. Prestanite da živite za budućnost

Bilo da je to nešto privremeno kao što je to odmor koji stiže, ili nešto trajno kao penzija, živeti za nešto u budućnosti služi samo jednoj svrsi: da nas spreči da živimo upravo sada. Jedno je sigurno – u ovom životu nikada nećemo biti mlađi nego što smo sada, pa ne postoji ni jedan trenutak bolji od ovog. Ne kažem da treba da prestanemo da pravimo planove za budućnost, pošto oni svakako mogu biti korisni, već da treba da se usmerimo na sadašnjost i dopustimo budućnosti da bude ono što treba da bude onda kada za to dođe vreme.

6. Prestanite da terate ljude da vas sažaljevaju

Niko ne voli mračne i pesimistične ljude u svom okruženju, a opet mnogi od nas dele sa drugima samo ono neprijatno i nepovoljno. Koliko god bilo prijatno dobiti nečije saosećanje, svi znamo da ono neće promeniti ništa u samoj situaciji na koju se žalimo. Naprotiv, to će samo povećati udeo nepoželjne situacije u vašoj realnosti, budući da više nećete biti jedina osoba koja se sa njom identifikuje. Prihvatite šta god da vas muči, i izaberite da krenete dalje, umesto da se prožimate pričama i emocijama koje su proizvod samog problema.

7. Prestanite da proživljavate svoju prošlost i da se za nju iskupljujete

Kao što sam već pomenuo, vaša prošlost vas ne definiše. To važi i u slučaju da je posmatrate sa odobravanjem, i kao nešto što želite da zaboravite. Koliko god prisećanje na prošlost bilo zabavno ili mučno, ništa nije važno osim sadašnjeg trenutka. Umesto da budte preokupirani nekim drugim vremenima, pokušajte da sve svoje vreme i pažnju usmerite na vreme koje je u ovom trenutku pred vama.

8. Prestanite da odlažete stvari za večno sutra

Ova tačka bi se mogla nazvati i „prestanite da budete lenji“, i najverovatnije muči najveći procenat nas koji ovo čitamo. Lenjost je smrtonosna pandemija kojoj smo se i ranije suprotstavljali, ali ona je istrajnija nego što bismo želeli. Imajući u vidu da nema drugog vremena koje je slično sadašnjosti, izaberite da se lenjosti suprotstavite malo češće nego što ste to činili ranije. Iznenadićete se koliko delanje u sadašnjem trenutku može biti zarazno. Nesumnjivo ćete biti mnogo produktivniji i motivisaniji i ostvariti više nego što ste i mislili da je moguće.

9. Prestanite da krivite stvari koje su van vas samih

Iako svi često mislimo da smo žrtva neke osobe, ili pak neke okolnosti, mnogo češće nismo upravu kada je u pitanju određivanje mesta krivice. Koliko god bile efikasne metode izbegavanja poteškoća u odnosima sa drugim osobama, one nikada ne funkcionišu u izbegavanju problema koji su u nama. Uvek ćete znati pravi problem iza svake laži, čak i najveće, a suprotstavljanje će biti teži put. Stanite iza svega što činite i shvatićete da ste u mnogo većoj kontroli nad sopstvenom realnošću, čak toliko da će vam biti udobno u sopstvenoj koži.

10. Prestanite da dopuštate da prošlost oblikuje vaše mišljenje o drugima

Prijatelj vas je možda bez razloga nazvao magarcem pre tri godine, ali to ne znači da i dan danas morate da mislite da je ipak on magarac. Uvek se vodite sopstvenim osećajem kada odlučujete da li ćete se okružiti nekim osobama, ali ne dozvolite da prošlost zamagli taj osećaj. Koliko god prošlost bila teška ili nabijena emocijama, ona je samo prtljag koji ne treba da opterećuje sadašnji trenutak. Pomislite samo koliko ste se promenili i napredovali kroz dosadašnji život, pa u skladu sa time budite otvoreni za sličnu promenu i kod drugih, umesto što biste dozvolili da vam to zamagljuje utisak.

11. Prestanite da preuveličavate očekivanja pre samog ostvarenja

Suočimo se sa time, naša mašta često luta, a još češće stvara očekivanja veća od ljudskih mogućnosti. Koliko god bilo zabavno ponekad se izgubiti u sanjarenju, to utiče na doživljaj sadašnje stvarnosti kao mnogo lošije nego što to ona stvarno jeste. Čuo sam bezbroj ljudi kako govori da se najbolje stvari u životu uvek dešavaju kada ih najmanje očekujemo, pa i nema boljeg načina da ih stvorimo nego da izgubimo očekivanja. Živite u trenutku, pa će stvari delovati mnogo uzbudljivije, umnogome zbog toga što nema nikakvih očekivanja sa kojima treba da se upoređuju.

12. Prestanite da tražite nekoga savršenog

Ne samo da je naša slika savršenstva najviše oblikovana od strane medija, već se ona stalno menja, što je čini nedosežnom. Umesto da se usmerite na potragu savršene osobe koja će vas upotpuniti, usmerite se na to da celovitost pronađete u sebi. Svi smo mi sposobni da osetimo potpunu ljubav i sami, a veze su samo produžetak te ljubavi, koji doživljavamo sa drugom osobom. Potiskivanje želje za „savršenstvom“ će vas otvoriti za povezivanje i deljenje iskustava sa bilo kime ko se pojavi u vašem životu; zapamtite da se ljubav često može pronaći na najneočekivanijim mestima.

13. Prestanite da budete nešto što niste

Bez obzira na to da li je u pitanju samo uticaj uvreženog mišljenja, ili je u pitanju lični ukus nekoga koga želite da impresionirate, učinićete sebi medveđu uslugu ako pokušate da postanete neko drugi. Čak i kada vam gluma donese ono što ste poželeli, samo ćete predstaviti lažnu verziju sebe. Kada se fokusiramo na razumevanje i potpuno prepuštanje onome što jesmo, stići ćemo mnogo dalje nego što bismo pomoću bilo kakve veštačke tvorevine. 

14. Prestanite da se samounižavate

Koliko god neko bio uvredljiv, nikada neće biti okrutniji prema nama od nas samih. Bilo da ste propustili da osvojite srednjoškolsku simpatiju, ili ste dali pobednički gol na važnoj utakmici, ništa od toga ne mora da utiče na sadašnjost. Da biste se oslobodili, izaberite da ovaj trenutak kreirate iznova, umesto što ga sputavate mislima koje su potpuno nebitne za sve sem vaš um.

15. Prestanite da čitate i počnite da činite

time for action

Koliko god čudesni bili citati, knjige, ili pak članci kakav je ovaj, vreme je da sve ono što smo naučili i upotrebljavamo redovno.Dozvolite ovim izvorima znanja da budu početna tačka, a ne neprestano potreban podsetnik.


Izvor: collective-evolution.com

Kreiranje uspeha

Prevod: Miloš Pistolić

 

 

Advertisements

Posted on 5. jula 2017., in Poučno, Psihološki kutak. Bookmark the permalink. 2 komentara.

  1. Reblogged this on Magdalenina učionica and commented:
    Izvor:,,Od knjige do duše“

    Sviđa mi se

  2. …Be yourself, for yourself…

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: