ISSUU – sajt sa elektronskim knjigama

Evo jednog lepog primera narodne poslovice u praksi: Pametan čovek može da uči od svakog – od onog ko radi dobro – nauči šta je dobro, od onog što radi loše, nauči šta je loše. Tako, saznah ja nešto korisno ovih dana. Jedna naša čitateljka, redovna korisnica Biblioteke, koja inače čita bar po tri knjige nedeljno, reče kako je planirala da odustane od nas. Da prestane da dolazi u Biblioteku. Mi šokirani. Zašto? Da je nismo nekako uvredili? Nešto uradili? Rekli? Ma ne – reče ona. Nego je naišla na neki sajt sa elektronskim knjigama, gde je pronašla brdo veoma lepih i aktuelnih naslova – koje mi naravno (zbog procesa javnih nabavki) nismo uspeli da nabavimo.

Issue

Mi odmah počnemo da je razuveravamo – jer to je obaveza nas bibliotekara, da privučemo i zadržimo svoje korisnike. Ako nema korisnika, neće biti ni biblioteka. A, ako nema biblioteka, neće biti ni nas bibliotekara. Rekosmo mi: Jeste, elektronska knjiga je praktična, ali papirno izdanje je bolje. Elektronska knjiga je korisna, jer može na tablet, na telefon, ali zna da bude naporna za oči. Čitanje klasičnih knjiga je odmor i za dušu a i za oči. I tako mi nju uverismo i ona ode sa nekoliko knjiga u naručju. Ali, pre toga smo je upitali: A, kako se zove taj sajt sa elektronskim knjigama? Čisto da znamo… Reče ona: ISSUU. I ode.

Nailazila sam na dosta sajtova sa elektronskim knjigama, neke sam i reklamirala na svom blogu, većina na žalost ne traje dugo, ali za taj nisam čula. Inače, nisam ljubitelj elektronskih knjiga, ali znaju da budu zaista korisne u nekim situacijama. Mi bibliotekari moramo i tim alatkama da vladamo. Zato, ja odmah na internet, ko traži – nađe. Pronađoh pomenuti sajt sa elektronskim knjigama – izbor veliki, naslovi aktuelni, na različitim jezicima, ima puno i na srpskom, većina se čita on line, neke mogu i da se preuzmu. Koliko je to legalno, ne znam, ograđujem se – možda sajt ima neki ugovor sa piscima, izdavačima… U svakom slučaju, evo, ako želite da pregledajte sajt, možete to uraditi ovde.

Pozdravlja vas vaša bibliotekarka – Rea Mnc.

Posted on 2. juna 2017., in Biblioteka, Linkovi, Preporuka and tagged , , , . Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: