Ivanji: Istorijski roman je uživanje u istraživanju

Nedavno je predstavljena romansirana biografija rimskog cara Julijana, u izdanju Lagune, autora Ivana Ivanjija, kao treći deo trilogije o rimskom carevima sa Balkana. Autor knjige je bio gost Kažiprsta B92.

174331537859089f582090a678841250_v4_big

Ivanji je napisao trilogiju o rimskim imperatorima Dioklecijanu, Konstantinu i Julijanu. Intresovanje za rimske vladare probudilo mu se slučajno.

Svojevremeno mu je bilo naručeno da napiše tekst o Dioklecijanu. Istražujući obimnu građu, zaključio je da će umesto teksta napisati roman, što je kasnije i uradio.

Na pitanje koliko je pisanje istorijskog romana drugačije u odnosu na ostale žanrove, Ivanji kaže:

„Istorijski roman ima likove, ali se ne zna šta se stvarno zbilo, pa je to prilika za pisca da istražuje i da u tome uživa.“

Uživajući u tom istraživanju, Ivanji je Julijana zavoleo više od ostalih imperatora:

„Julijan je bed boj, otpadnik… Nije bio vojnik, nije hteo da vlada. Hteo je da bude filozof, a onda su ga naterali da bude ratnik. To je i lepo i tužno. Kako je imao sve više uspeha, uhvatilo ga je ludilo moći.“

Julijan je voleo knjige. Mogu li filozofi da budu dobre vojskovođe?

„On je bio vojskovođa, ali je neprekidno i pisao. Hrišćanski vlastodršci su uspeli to da unište. Imao je savermenika koji su u to vreme takođe pisali, pa čovek može sebi da stvori lik. Smrt ga je pratila od početka. Prisustvovao je ubistvu svog oca i to mu upotpunjuje lik.“

On je ličnost koju poštuju i vole, ali ga se i boje, što svakako ima sličnosti sa kontekstom današnjeg vremena, zaključio je Ivanji.

Izvor: b92

Posted on 26. maja 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: