Advertisements

15. maj – Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Međunarodnim danom porodice (International day of families). Na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice. Slogan ovogodišnjeg Međunarodnog dana porodice je „Porodica je naša luka“.

42f09d62cd

Na ovaj dan širom sveta organizuju se razne manifestacije na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj da ukažu na različita područja značajna za porodicu i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice. Cilj obeležavanja Svetskog dana porodice jeste afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi one mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Ove godine fokus Ujedinjenih nacija je u podizanju svesti o ulozi porodice u promovisanju obrazovanja u ranom detinjstvu i mogućnosti za doživotno učenje za decu i mlade. Prema preporukama Ujedinjenih nacija, porodica zahteva posebnu pažnju, posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova i nasiljem. U rešavanje ovih problema neophodno je uključiti sve nadležne institucije.

Porodica je zajednica pojedinaca koja treba da omogući svakom njenom članu da pronađe mesto u društvu koje mu pripada.

Danas je savršen dan za porodična okupljanja. Roditelji – prošetajte svoju decu. Deco – prošetajte svoje roditelje. Ukoliko živite daleko od svojih roditelja, danas je savršen dan da ih pozovete i ako ste u mogućnosti, posetite. Porodica je stub našeg društva – čuvajmo je.

 

Advertisements

Posted on 15. maja 2017., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: