Advertisements

Luisa Valensuela, živa legenda argentinske književnosti: Moćnici se i dalje boje intelektualca

Luisa Valensuela

Argentinska spisateljica Luisa Valensuela važi za jednu od živih legendi u svojoj zemlji. Ova energična gospođa blagog pogleda i vrcavog jezika, čijim venama teče i plemićka krv, oduvek je bila srčana, radoznala i beskompromisna duša. Takva je i njena književnost – strasna, istovremeno duhovita i vrlo kritična u odnosu na argentinsku stvarnost.

Rođena je u porodici lekara Pabla i majke spisateljice Luise Mercedes Levinson, u čijem se domu svojevremeno okupljao „crème de la crème“ argentinske književnosti. Tako je mala, danas sedamdesetosmogodišnja Valensuela, trčkarala kućom dok su oko nje žustre razgovore vodili Borhes, Kasares i Ernesto Sabato, sve uz salve smeha i hedonizma, priseća se sagovornica “Blica” nakon nedavnog zanimljivog nastupa na 11. Prozefestu u Novom Sadu.

Luisa u Novom Sadu

“Naša kuća bila je neka vrsta stecišta intelektualaca toga vremena. Tu su se sklanjali od režima koji ih je proganjao ili nije voleo, što se opet dešava i danas. Da bi izbegli policiju koja je obilazila i uhodila njihove javne skupove, intelektualci su počeli da se sastaju po kućama. Jedna od kuća bila je i naša, bilo je fantastično. Borhes je, na primer, napisao neke kratke priče u saradnji sa mojom majkom i ona je jedina žena sa kojom je ikad sarađivao. Sećam se da su se mnogo smejali, kad se setim tog smeha, imam utisak da su neviđeno uživali u pisanju. A Borhes je Borhes, kakvim ga i zamišljate, izvrstan pisac najdivnijih i najbezvremenskijih rečenica. Tada, iako je i onda odlično pisao, niko nije znao da će postati to što znači danas.”

U takvom okruženju, bilo je logično da i sama krene putem pisane reči…

“Ma ne, uopšte nisam htela da se bavim pisanjem. Nisam htela da ležim u krevetu ili sedim i pišem sate i sate. Ja sam htela da putujem, da se krećem, pisanje mi se činilo dosadnim, ali očigledno da je sva ta književna atmosfera oko mene vrlo uticala na moj potonji život”, priča uoči povratka u Buenos Airs, gde je čekalo otvaranje najvažnijeg latinoameričkog – a možda i na celom španskom govornom području – Sajma knjiga (Feria del Libro).

Valensuela je najpre počela da se bavi novinarstvom, koje ju je odvelo na mnoge svetske destinacije a posle je i zahaljujući književnosti postala svetski putnik. Živela je u Francuskoj, Španiji, Meksiku, jedno vreme i Americi, gde je boravila kao Fulbrajtov stipendista što joj je omogućilo da se skloni od vojnog režima u domovini.

Na pitanje kako danas piše, je li joj pisanje muka, radost, ima li asistenta, piše li staromodno rukom ili koristi sve blagodeti savremenih tehnologija, Valensuela kaže:

“Meni je pisanje, ne mogu reći radost, jer to zavisi od teme, ili možda i jeste ali na neki čudan, uvrnuti način. Zapravo, pre je strast i nešto vrlo uzbudljivo. Nije mi teško da pišem, naravno kada nađem razlog i povod za pisanje. Naizgled to izgleda lako i prirodno – ali nije. Treba čovek sebe da dovede u stanje kada je pisanje moguće i prirodno stanje. Inače, imam notebook, zapisujem svoja razmišljanja na dnevnoj bazi, naravno to nije dnevnik nekih mojih privatnih dramoleta tipa – desilo mi se ovo ili ovo, već opažanja o svetu kroz koji hodam.”

Na propitivanje šta su danas top teme za jednog savremenog pisaca, šta je u tom smislu najviše intrigira, kaže:

„Ne postoji tema nad temama. One se smenjuju. Inspiracija može da bude svugde, od običnog dnevnog života do neke goruće društvene teme. Nakon svoje druge knjige osetila sam to pitanje problema izbora teme ali pisca nekako dozove neka tema i nešto neobjašnjivo ga vuče ka njoj. I onda stvara krug pitanja i krug odgovora oko njih. Tako nastaje knjiga. Važno je biti radoznao, entuzijasta, iznenađivati sebe, čini neuobičajeno, iskoračiti iz sigurnosti kolotečine, svojih navika i običaja, prekoračiti granice. Mene jako zanima žensko pismo, dakle ne kažem feminističko, već žensko – mislim da je to tačniji termin – koje je, objektivno, znatno drugačije od muškog pisma. Ne želimo da budemo isti, jer nismo isti. Svako ima svoje osećaje i kvalitete, ali ne želim da budemo omalovažavane jer smo žene. Ja se bavim različitim nivoima ženskog pisanja, često kažem da pišem celim svojim telom.“

Kako dolazi iz zemlje koja ima prilično strasnu istoriju a i sama je vrlo glasan zagovornik dostojanstvenog života svakog građanina sveta, spisateljici pitanje o tome kako sa latinoameričke distance vidi zaoštravanje društveno-političke situacije u Evropi. Prva reakcija na ovo pitanje bilo je hvatanje za glavu:

„Ludnica. Ne govorimo samo o Evropi. Ceo svet je otišao u pogrešnom smeru. Vidite sada u Francuskoj, svi strepe od tamošnjih izbora, od toga kako će proći Le Pen a znamo šta se desilo u Americi. Uplašena sam da će se to sve oteti kontroli u rukama jednog biznismena čiji je vrhunski bog – novac. To je vrlo opasno i strašno.“

Na rastanku od ove živopisne spisateljice saznajemo da će podržati ideju našeg Branka Andrića, koji godinama živi i piše u Argentini, da organizuje promociju srpskih pisaca u njenoj domovini.

Bestseler je imperativ

„Prodaj, prodaj, prodaj. Tržište teroriše književnost, manipuliše njome. Bestseler je imperativ. To me jako uznemiruje. Pa ipak, moćnici se i dalje boje intelektualca. U Argentini oni nisu plašljivi, bore se, govore javno. Politika pokušava da ih diskredituje ali ne mogu sve dok je istina njihovo oružje.”

Kako upoznati Luisu Valensuelu?

Naslovi koji su je proslavili u Argentini i svetu, gde je prevedena na nekoliko jezika, su: zbirke priča “Ovde se dešavaju čudne stvari”, ”Promena oružja”, “Simetrije”, putopis “Dnevnik maski”, zbirka eseja “Opasne priče” te romani ”Roman noar s Argentincima”, “Kao u ratu”,”Putešestvije” “Sutrašnjica”, “Sardinijska maska”.

Izvor: Blic

 

Advertisements

Posted on 13. maja 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: