Advertisements

Prva žena na čelu Vatikanskih muzeja

Rukovodstvo Vatikanskih muzeja je prvi put u istoriji preuzela jedna žena. Papa Franja je nominovao dr Barbaru Jatu za novu direktorku ove prominentne institucije. Ona je bila dosadašnja vice-direktorka i desna ruka Antonio Paolučiju, dosadašnjem generalnom direktoru.

Jata je rođena 6.10.1962. godine u Rimu u kome je studirala na Sapienza – Università di Roma i specijalizovala se za arhivistiku. Počev od 1994. godine ona predaje istoriju grafičke umetnosti u Napulju, a od 1996.  radi u Apostolskoj biblioteci Vatikana. Sa tog mesta je prošlog juna prešla u Vatikanske muzeje.

Žene nisu inače na čelu velikih umetničkih muzeja. Luvr u Parizu, Prado u Madridu, Ufici u Firenci ili Ermitaž u Sankt Petersburgu imaju muškarce za direktore. Samo je Beč u tome avangardan, jer počev od 2009. godine ima Sabinu Hag za direktorku koja priređuje izložbe internacionalog značaja.

Više od 800 saradnika i trezore i magacine sa najmanje 70.000 izloženih objekata iz čitavog sveta, Arfike, Azije, Okeanije, Azije, Severne i Južne Amerike, drevnog Egipta, grčke i rimske antike, Vizantije i zapadnog srednjeg veka, renesanse, baroka i moderne će biti novoj direktorki Jati podređeni. Samo, javnosti dostupne, sale i koridori u papskoj palati sa susednim galerijama iznose 7 kilometara. I Sikstinska kapela sa čuvenim freskama „Strašnog sudaMikelanđela Buonarotija na svodovima i tavanici pripada ovom muzealnom kompleksu koji godišnje poseti oko 6 miliona posletilaca i od kojih Vatikan ubira oko 100 miliona evra prihoda godišnje za ulaznice, analogne i digitalne suvenire kao i devocionalije.

Izvestan disens je nastao između pape Franje i prethodnog direktora Paolučija. Kako je broj posetilaca poslednjih godina za gotovo 40 odsto porastao, to je iz konservatorskih razloga Paoluči želeo da limitira ovaj broj takozvanim „Numerus Clausus“ za Sikstinsku kapelu. Na ovo je papa u javnosti saopštio da „muzeji ne smeju da budu prašnjave zbirke za posvećene i mudre, već bi trebalo da budu dostupni i ubogima“. Na to je Paoluči u javnosti replicirao „da muzeji nisu prašnjave zbirke“. Jedan Mikelanđelo je večno moderan, saopštio je on.

Papa je jednom prilikom  pozvao 150 beskućnika da sa njim posete ovaj muzej. Sam za vreme svog četvorogodišeg pomntifikata još nije ušao u Vatikanske muzeje. Možda će se ovo dolaskom Barbare Jate na čelo ove institucije promeniti.

Piše: Zoran Andrić

Izvor: Kaleidoskop-media.com

 

Advertisements

Posted on 24. aprila 2017., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: