Advertisements

Zašto su slikovnice toliko važne

Čitanje je jedna od najvažnijih životnih veština i u velikoj nam meri pomaže da ostvarimo sve svoje životne potencijale. Čitanje razvija um, otvara prozor u svet koji nas okružuje, razvija toleranciju za novo i drugačije. Ono nas povezuje s najkreativnijim, najbistrijim, najneobičnijim ličnostima iz prošlosti i sadašnjosti i omogućuje nam da od njih neposredno učimo.

Zašto su slikovnice toliko važne

Jednom kada naučite da čitate – zauvek ćete biti slobodni. Još je Viktor Igo u Jadnicima rekao da naučiti čitati jeste isto što i upaliti vatru, a Volt Dizni da je više blaga moguće pronaći u knjigama nego na „ostrvu s blagom“. Roditelji su i te kako svesni toga da je ovladavanje veštinom čitanja ključno za uspeh u školi, a stručnjaci s Harvarda kažu da je važno što ranije početi s pripremama za čitanje jer je ono bitno i za ovladavanje drugim veštinama pošto razvija dečju inteligenciju i sposobnost razmišljanja. Najnovija istraživanja digitalne pismenosti pokazuju da je za ovladavanje tom veštinom uspešno savladavanje čitanja važnije od količine vremena provedenog pred kompjuterom.

Samo 15 minuta glasnog čitanja dnevno utiče na celokupan detetov razvoj. Zahvaljujući čitanju naglas, knjiga za dete postaje izvor prijatnog, vrednog i uzbudljivog iskustva, a deca kojoj se čita bolje povezuju ono što u knjizi vide sa onim što čuju. Stvara se bliskost s roditeljem, poboljšavaju se koncentracija i pamćenje, razvijaju se empatija i pozitivni modeli ponašanja.

Knjiga je poklon koji je moguće uvek iznova otvarati. Džordž Bernard Šo je rekao da detetu treba dati samo onu knjigu koju bi čitali i odrasli. Sikovnica je najčešće prva knjiga s kojom se dete susreće i namenjena je upravo mališanu koji treba da uči o svetu oko sebe. Da bismo u budućnosti imali čitaoce, važno je krenuti što ranije. Kako onda izabrati pravu slikovnicu? Stručnjaci kažu da je vrlo važno da ona odgovara pedagoškim i estetskim kriterijumima, da bude maštovita, skladna i realna u objašnjavanju pojmova. Kreativni centar kao izdavač naročito brine o najmlađima i njihovom razvoju, pa je pažnju posvetio upravo prvim knjigama s kojima se dete susreće. Zato su posebno značajne slikovnice kao što su Strašna priča Ane Đokić i Dušana Pavlića (o strašnom zmaju i mladom princu), zatim Cickove avanture Bojane Dimitrovski i Dane Todorović (o neobičnom mačku i o važnosti prijateljstva i ljubavi), kao i tople priče o avanturama mačka Findusa i čiče Petsona poznatog švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista. Pored tih knjiga, Kreativni centar je nedavno objavio i Put vetra, slikovnicu Cao Vensjuena, dobitnika Andersenove nagrade za 2016. godinu, koju je ilustrovao Aleksandar Zolotić.

Advertisements

Posted on 22. aprila 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: