Advertisements

Potpisana Deklaracija o zajedničkom jeziku

Više od dve stotine stručnjaka lingvistike i drugih društvenih nauka u regionu potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

676043678588b3208007e6240633657_v4_big

Kako se navodi, to je urađeno nakon što je održana serija regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu. Deklaracija je nastala kao rezultat projekta „Jezici i nacionalizmi“ kojemu je cilj bio podizanje svesti o jeziku, te kako bi se aktivno uticalo na postojeće nacionalističke jezičke prakse u sve četiri države regije u kojima se govorio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik. Još nije poznat tačan sadržaj Deklaracije koju je sastavljalo 30 lingvističkih stručnjaka iz sve četiri uključene države.
Tekst Deklaracije i ciljeve predstaviće 30. marta u Sarajevu profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević iz udruženja Krokodil te direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević. Nakon konferencije za medije biće održana panel-diskusija u dve sesije na teme „Šta je zajednički jezik“ i „Jezik i budućnost“.

Konferenciju za medije i debate organizuju inicijatori projekta Udruženje Krokodil i Forum ZFD. Tekst Deklaracije će postati dostupan svim zainteresovanim građanima 1. aprila na veb-stranici jezicinacionalizmi.com, gde će oni koji je podržavaju moći i da je potpišu. Među javnim ličnostima koje su potpisale deklaraciju su Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.

Izvor: b92

Advertisements

Posted on 30. marta 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: