Advertisements

Džordž Smajli vraća se novom romanu Džona le Karea

Džon le Kare

Džon le Kare (85) vratiće svog najpoznatijeg junaka među korice, 27 godina pošto se poslednji put pojavio u knjizi „Tajni hodočasnik“ (The Secret Pilgrim).

Knjiga „A Legacy of Spies“ biće objavljena 7. septembra i u njoj će se vratiti i Smajlijeve kolege iz britanske obaveštajne službe, takozvanog „Cirkusa“ (kako ju je Le Kare krstio).

Iako je izdavačka kuća „Vajking“ (Viking) dala malo detalja o novom romanu, poznato je da će se tu naći i Smajlijev štićenik Piter Gilam koji se, u svoje vreme, penzionisao i živi na farmi u južnoj Bretanji.

Pozvani nazad u London, Gilam i njegove kolege postaju predmet istrage zbog ranijih kršenja propisa, iz vremena kada se nije toliko vodilo računa oko metoda korišćenih da se dobije ideološki rat sa Sovjetima.

Gari Oldman kao Džordž Smajli u filmu "Krpar, krojač, soldat, špijun"

Prema rečima Le Kareovog agenta, Džonija Gelera, knjiga je „grozničavo“ pisana tokom poslednih 12 meseci i zaokružiće priču o Džordžu Smajliju koja je počela 1961. Le Kareovim debijem „Poziv za mrtve“ (Call for the Dead).

– Kada sam dobio prvu verziju novog romana morao sam da krenem ponovo i da se uštinem. Nisam verovao da sam u društvu svih tih junaka iz Cirkusa. Biće ovo jedan od njegovih najboljih, ako ne i najboljii roman – rekao je Geler.

U zvaničnom obaveštenju, „Vajking“ je objavio da će „Legacy of Spies“ da isprepliće prošlost i sadašnjost u jedan zaplet, „uzbudljivo i genijalno kao i u prethodna dva romana na koje se knjiga oslanja: ‘Špijun koji se sklonio u zavetrinu’ (The Spy Who Came in from the Cold) i ‘Krpar, krojač, soldat, špijun’ (Tinker Tailor Soldier Spy)“.

Džordž Smajli se pojavljivao u raznim filmskim i TV adaptacijama, a najskorije ga je igrao Gari Oldman u filmu “ Krpar, krojač, soldat, špijun“ iz 2011.

Veruje se da je Le Kare bio inspirisan da se vrati starim likovima zbog trenutne političke situacije, iako je Geler napomenuo da bi izvlačenje zaključka da će u knjizi biti pomenuto navodno mešanje Moskve u američke izbore i navodne veze Rusije sa administracijom Donalda Trampa „bilo previše pojednostavljeno“.

– Čitaoci će videti paralele između onoga što smo mislii da je gotovo i onoga što se sada dešava – sve je što je Geler želeo da otkrije.

Poslednjih godina Džon le Kare (čije je pravo ime Dejvid Kornvel) bio je kritičan prema odnosu Velike Britanije sa SAD u postsovjetskoj eri i u vremenima rata protiv terorista.

– Ljudi me zovu džangrizavim, ljutim starcem. Neka se nose. Ne morate da budete stari da biste bili ljuti. Žrtvovali smo naš suverenitet za takozvani „specijalan donos“ koji uopšte nije specijalan sem u našim glavama – rekao je Le Kare 2008. za britanski „Telegraf“ povodom glasanja da se dozvoli držanje osumnjičenih za terorizam u pritvoru i do 42 dana bez podizanja optužnice.

Izvor: Blic

 

Advertisements

Posted on 23. marta 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: