Advertisements

Knjiga za sve koji se plaše letenja

Nesvakidašnji „udžbenik za plašljive“ – knjiga „Sve što je potrebno znati o putovanju avionom” dr Aleksandra Simića, pisana je jezikom koji može da razume svaki putnik i na način da svima približi i objasni mnoge termine u avijaciji.

Knjiga „Sve što je potrebno znati o putovanju avionom” dr Aleksandra Simića, predstavljena je u beogradskom hotelu „Kraun plaza”. Ovo delo je zapravo neka vrsta udžbenika za sve one koji ne znaju mnogo o avijaciji, a pisana jezikom koji može da razume svaki putnik i na način da svima približi i objasni mnoge termine u avijaciji.

Posle čitanja ove knjige svako ko treba da se otisne u putovanje vazdušnim putevima može da dobije odgovore na mnoga često postavljana pitanja, da puno toga nauči kako funkcioniše najbezbedniji vid transporta i, naravno, da odagna eventualne strahove.

Autor, dr Simić, je čovek koji se decenijama bavi ovom tematikom, sa posebnim naglaskom na bezbednost avio-saobraćaja.

Na predstavljanju knjige govorio je novinar i pilot Zoran Modli koji je ukazao na sve zanimljivosti koje delo dr Simića obrađuje, sa posebnim osvrtom na svoje dugogodišnje pilotsko iskustvo i situacije u kojima može da se nađe posada i putnici tako da su ova anegdotska podsećanja bila posebno zanimljiva prisutnoj publici.

Pored njega govorili su i Zoran Rapajić, ispred izdavača „Admiral buksa” i dr Dragan Vuković, iz gradskog Sekretarijata za energetiku.

Dr Aleksandar Simić doktorirao je vazdušni saobraćaj 1999. godine u SAD na temu Bezbedonosne kulture u vazdušnom saobraćaju i međunarodno je priznat stručnjak iz oblasti vazduhoplovstva.

Za svoj predani i višedecenijski rad i rezultate dospeo je u globalnu enciklopediju „Ko je ko“ kao ekspert za oblast kojom se bavi. Na listi je stručnjaka i dve najveće svetske vazduhoplovne organizacije – ICAO i IATA.

Dr Simić je, inače, napisao pored ove i još dve knjige na temu letenja – „Ljudske performanse i ograničenja u vazduhoplovstvu“ (2014), „Nesreće koje su promenile avioindustriju” (2015). On sada živi i radi u Luganu.

PITANjA I ODGOVORI

Letenje je fascinantna, ali i neprirodna pojava. Mi smo u stanju da hodamo, ali ma koliko mlatarali rukama, nećemo moći da letimo. Pa kako onda ta skalamerija ostaje u vazduhu? Koji avion najbrže leti, koji najduže, a koji najdalje? Kakva je to rupa ispod repa? A koliko košta jedan mlaznjak? O, Bože, na mom avionu je lepljiva traka! Zašto poskakujemo, udaramo i drmamo se tokom uzletanja? Zašto neki piloti sleću blaže od drugih? A kako avioni pronalaze pistu tokom gadnog vremena?
Knjiga daje odgovore na sva ova, kao i na mnoga druga pitanja, a zabaviće sve one koji više vole da oplemene svoje znanje iz knjige nego guglajući.

Izvor: Večernje novosti

Advertisements

Posted on 16. marta 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: