Advertisements

Побуна Љубивоја Ршумовића: Заштитили смо медведе и даброве, али нашу ћирилицу нисмо

Уџбенике, па и новине, обавезно штампати ћириличним писмом, а издаваче обавезати да књиге штампају подједнако ћирилицом и латницом, каже песник. Дечији писац Љубивоје Ршумовић сматра да би ћирилицу требало посебно заштити као национално добро од стратешког значаја. „Заштитили смо медведе и даброве, чак и зечеве, што је у реду, али за њих постоји ловостај, време кад их ловци чувају, а за ћирилицу нема ловостаја, уништава је свака покондирена шуша“, каже Ршумовић за Новости.

rsum-photo-by-uros-petrovic-02072015-02

Према његовим речима градови би требало да донесу кодексе о употреби ћирилице у оглашавању, на фирмама и пословним састаницма и папирима. Наравно, каже песник, у саобраћању са странцима употребљавати латиницу, ако је то њихово писмо. Уџбенике, па и новине, обавезно штампати ћириличним писмом, а издаваче обавезати да књиге штампају подједнако ћирилицом и латницом.

„У Србији су обичајни закони увек били јачи од писаних. Ми морамо, најпре код деце, па онда даље, стварати навику да користе ћирилицу. Казнама се код Срба готово ништа не постиже. Али, ако би се донео леx специалис са предвиђењим казнама за кићење фасада латиницом и страних речи можда би се кренуло са мртве тачке. Те казне морале би да буду ригорозне, и у надлежности комуналне полиције“, рекао је Ршумовић.

Извор: Nedeljnik.rs

Advertisements

Posted on 12. marta 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: