Advertisements

Početak akcije „Negujmo srpski jezik“ u više gradova u Srbiji

Akcija „Negujmo srpski jezik“ zvanično počinje i u Srbiji, a cilj je da se pažnja javnosti usmeri ka jezičkoj kulturi i opštoj pismenosti, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

negujmo-srpski-jezik-1

Predviđeno je da se u gradovima Srbije održi prvo promocija postera „Negujmo srpski jezik“, gde veliki broj poznatih ličnosti iz javnog i kulturnog života afirmiše tačne odgovore na neke jezičke nedoumice koje su vrlo česte. Akcija je bila na nivou grada Beograda, mnogi su se odazvali našem pozivu, a sad smo je podigli na viši nivo„, rekao je Vukosavljević za RTS.

Napominje da akcija, koja počinje u Nišu, podrazumeva obilazak 17 okruga u Srbiji, a predviđeno je da bude u dva dela, do juna, pa nakon letnje pauze.

Dodao je da je postignut dogovor sa REM-om, da se himna akcije, koju izvodi hor „Čarolija“ emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

„Strašna opasnost da uskoro više niko neće koristiti ćirilicu“

Govoreći o ćirilici, Vukosavljević kaže da je donekle zadovoljan njenim statusom u javnom prostoru, za koji ocenjuje da je relativno dobar, budući da u javnom saobraćaju između institucija Republike Srbije postoji obaveza korišćenja ćiriličnog pisma.

To je normativno solidno rešeno, međutim lično nisam zadovoljan. Preveliki je broj javnih ispisa na latinici, i naravno to nije rat ćirilice i latinice, nije reč o teoriji zavere, niko neće da uguši ćirilicu, već je reč o duhu vremena„, smatra ministar.

Prema njegovim rečima, latinično pismo praktično je u globalnoj upotrebi, dominira u medijima, na internetu, nameće se samo zbog okolnosti, te da pojedini izdavači knjiga, zbog relativno razumnih komercijalnih razloga, većinu naslova štampaju na latinici i objašnjavaju da moraju da nastupe i na drugim tržištima.

Međutim, kaže ministar, ako se ne bude vrlo pažljivo insistiralo i bilo uporno da se ćirilica koristi što je više moguće, „preti strašna opasnost da se za dve-tri decenije neko probudi i shvati da niko ne koristi ćirilicu“.

Vrlo je važno da se u razumnoj meri, koliko god možemo, trudimo da očuvamo naše tradicionalno pismo, da bude što više u upotrebi, i na ulici, u imenima radnji, poslovnih prostora, svuda gde je moguće, to je suštinska stvar za očuvanje jezičke kulture i uopšte kulture jednog naroda“ – rekao je Vukosavljević.

b2_micko

Izvor: 021.rs
Tanjug
Advertisements

Posted on 3. marta 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: